POSAVSKA ŽUPANIJA Uvodi se bosanski jezik, Srbi postaju konstitutivni narod, a službeno pismo ćirilica

Posavska županija, Orašje, bosanski jezik, ćirilica, Orašje, maloljetnica, policija

Na zakazanoj vanrednoj sjednici skupštine Županije Posavske zastupnici Županije Posavske raspravljat će o izmjenama ustava Županije Posavske. Riječ je o najvažnijim izmjenama od usvajanja samog ustava, a izmjene se tiču jezika, konstitutivnosti naroda, teritorija, te izbora nositelja vlasti u Županiji Posavskoj.

"Predloženim izmjenama ustava daje se konstitutivnost srpskom narodu u Posavini, tako da su konstitutivni narodi Hrvati, Bošnjaci i Srbi, službeni jezici su hrvatski jezik, bosanski jezik i srpski jezik, a službena pisma su latinica i ćirilica", prenosi Orašje News.

Davanje konstitutivnosti znači da se u skupštinu ŽP uvodi institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa. To je definirano novim članicama ustava, a vitalni nacionalni interes se odnosi na:

– ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim tijelima vlasti
– identitet jednog konstitutivnog naroda
– ustavne amandmane
– organizaciju tijela javne vlasti
– prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka
– obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog naslijeđa
– teritorijalnu organizaciju
– sustav javnog informiranja i
– druga pitanja koja bi se tretirala kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa ukoliko tako smatra 2/3 jednog od klubova zastupnika konstitutivnih naroda u Skupštini.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa znači da se dvotrećinska većina iz svakog naroda mora složiti s odlukom. Ako nema konsenzusa je li neki zakon od pitanja vitalnog nacionalnog interesa, o tome odlučuje ustavni sud.

Do izmjena ustava dolazi pod pritiskom bošnjačkog i srpskog naroda, zato što je Ustavni sud proglasio da je ustav Posavske županije diskriminirajući u odnosu na druga dva konstitutivna naroda FBIH, te da nije u skladu s ustavom FBIH, koji je viši pravni akt u odnosu na ustav Županije Posavske.