POMOĆNIK NAČELNIKA PROZOR-RAME Građane će se slušati pri izdavanju okolišnih dozvola, pa tako i u slučaju Volujak

volujak,Josip Juričić,Aarhus centar u BiH

Rijeka Volujak ili Volujčića, kako je neki nazivaju, nalazi se u istočnim predjelima općine Prozor/Rama. Nastaje od više izvora ispod Gorače i Divan-planine. Duga je oko 19 kilometara i gradi kanjon koji je ponegdje dubok i preko 600 metara. 

Bogata je potočnom pastrmkom i potočnim bjelonogim rakom koji obitava samo u čistoj vodi, a koji se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Zato i ne čudi činjenica da je Volujak najčišća rijeka ramskoga kraja. Upravo iz tog razloga, izgradnja mini hidrocentrala na njenom toku bi bila prava ekološka katastrofa. 

Firma MM Energi d.o.o. (a ranije i MIP d.o.o.) dobili su koncesije za izgradnju mHE Volujak, ali nisu u roku započeli ni dovršili radove koje je trebao uraditi prema koncesijskom ugovoru, pa su iz Aarhus centra BiH Općini Prozor-Rama uputili Zahtjev da se oduzme koncesijska djelatnost.

Tim povodom, razgovarali su sa pomoćnikom načelnika Općine Prozor-Rama Josipom Juričićem.

volujak,Josip Juričić,Aarhus centar u BiH

Aarhus: Kao Udruga poslali smo Vam Zahtjev za raskid predmetnog ugovora ili oduzimanje koncesije za MHE Volujak. U zahtjevu smo ukazali na mogućnosti raskida Ugovora i dali nekoliko primjera iz prakse koji mogu poslužiti pri eventualnom raskidu predmetnog ugovora, međutim od Vas smo dobili odgovor da treba pričekati. Zašto?

Juričić: U našem dopisu od 2.6.2023. godine obrazložili smo naše stavove vezane za predmetnu koncesiju. Uglavnom, Općina Prozor – Rama kao koncesor, potpisnik Ugovora o koncesiji, neće poduzimati nikakve radnje koje mogu dovesti do štete po Općinu. Pratimo propise iz ove oblasti i poduzimamo radnje koje smatramo ispravnima. Napominjemo da nova zakonska rješenja, koja ste i vi spominjali, definiraju  kolovoz 2025. kao krajnji rok koncesionarima za dobivanje elektroenergetske dozvole, a prethodne radnje su dobivanje raznih dozvola u postupcima u koje se obvezno uključuje javnost, posebno i mještani koji gravitiraju terenu koncesije. Nakon kolovoza 2025. će oni koji ne pribave dozvole sukladno zakonu ostati bez koncesija. Trebate znati da predmetni Ugovor o koncesiji do sada nije doveo ni do kakvog negativnog efekta po okoliš, a minimalni su izgledi da će se u roku pribaviti potrebne dozvole. Jednostrano raskidanje ugovora bi mogao biti ishitren čin, a koncesionaru bi to moglo poslužiti za traženje nekih odšteta, što nama nije u interesu.


Aarhus: Kako smo naveli u uvodu,  koncesionar MM Energi d.o.o, a ranije i MIP d.o.o. nije u roku započeo ni dovršio radove koje je trebao uraditi prema koncesijskom ugovoru, a uz to, postoji veliki otpor mještana i šire javnosti, što se onda čeka?

Juričić: Nažalost, premetni Ugovor o koncesiji, kao i svi drugi ugovori o koncesijama na području ove općine, a vjerojatno i drugi u HNŽ-u, nemaju jasno precizirane rokove za početak rada postrojenja. Upravo iz tog razloga nismo se upuštali u procese jednostranog raskida ugovora.
Što se mještana tiče, u svim dosadašnjim aktivnostima na ovu temu naglašavali smo potrebu potpunog uvažavanja mišljenja zainteresiranih udruga, institucija, a posebno mišljenja lokalnog stanovništva koje gravitira lokacijama za koncesije. U svom očitovanju FMOiT na dostavljenu Studiju utjecaja na okoliš za ovu MHE izjasnili smo se, između ostalog: „Posebno naglašavamo potrebu da u svim budućim procesima vezanim za okoliš uključite lokalno stanovništvo iz svih naselja koja gravitiraju  vodotoku rijeke Volujak i kanjonu Volujak, kako biste mogli uvažiti primjedbe i sugestije koje oni mogu imati.“ Lokalno stanovništvo će se uključivati u postupke rješavanja dozvola, a prva na redu je okolišna  dozvola, i tu ćemo inzistirati da se stavovi naroda poštuju. 

Aarhus: Tok i kanjon rijeke Volujak stanište su bjelonogog raka, koji se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Bjelonogi rak, koji inače obitava samo u čistoj vodi i najbolji je pokazatelj da se radi o iznimno očuvanom vodotoku. U pitanju je jedna od zadnjih svjetskih lokacija gdje se isti može naći. Samo to je dovoljno da se spriječi bilo kakvo djelovanje i gradnja na ovom terenu, slažete li se?

Juričić: Ovaj dio problematike se također rješava pri rješavanju okolišne dozvole, a okolišnu dozvolu daje  (ili ne daje) Federalno ministarstvo turizma i okoliša, a pri tome su dužni uvažavati sve okolišne standarde, posebno zaštitu endemskih ili rijetkih vrsta flore i faune.

Aarhus: Federalno Ministarstvo okoliša i turizma u ožujku ove godine dostavilo je jedinici lokalne samouprave studiju utjecaja mHE Volujak na okoliš, koja je identična studiji koju su slali 2019. godine. Već te godine Općina Prozor-Rama se očitovala te iznijela primjedbe i sugestije naglašavajući potrebu da se studijom obuhvate i problematika postojećih ribljih vrsta i općenito postojeće flore i faune na lokalitetu na kojem je predviđena gradnja minihidroelektrane. Nova ministrica Nasiha Pozder poznata je kao osoba koja se zalaže za očuvanje životne sredine. Jeste li možda s njom razgovarali?

Juričić: Da, imali smo telefonski razgovor, ministrica je najavila dolazak u našu općinu uskoro, jer imamo više tema za razgovore o turizmu i okoliš u ovoj općini, posebno na temu izgradnje Eko parka sa sortirnicom i kompostanom te prečistačem otpadnih voda, za koji do sada nismo bili kvalitetno podržani od ministarstva. Mi ćemo pri razgovorima sa ministricom i oko koncesija i  držati se naših načela, posebno o potrebi uvažavanja stavova lokalnog stanovništva, na čemu ćemo izričito inzistirati.