POMETI PRVO U SEBE Dodik Srbi u Hrvatskoj mala i obespravljena zajednica (a što su Hrvati RS-a)

Milorad Dodik
BN

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su hrvatskom zločinačkom vojno-policijskom akcijom "Oluja" Srbi u toj zemlji od konstitutivnog naroda postali mala, obespravljena, zajednica i istaknuo da je javna tajna da je dano na desetine milijuna eura za slobodu hrvatskog generala Ante Gotovine“.


Dodik je naglasio da je "Oluja" bila smišljena akcija kojom su sa svojih stoljetnih ognjišta protjerani Srbi i da za to etničko čišćenje nitko nije odgovarao.
"Ta akcija 'Oluja' nije nešto samo da se na ovaj ili onaj način obilježi u Hrvatskoj. To je pitanje ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa", rekao je Dodik za Radio Republike Srpske, prenosi Srna.


On je dodao da je odlazak na obilježavanje u Knin potpredsjednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke "Hrvatska iskoristila da pokaže kvazi-demokratsko lice".


"Miloševićev odlazak tamo nije bila laka odluka, ali on je to odlučio i to je bio njegov izbor. Srbi su prije tamo bili konstitutivan narod, a sada su zajednica samo. Više od 220 tisuća Srba i dvije tisuće ubijenih i nestalih bilans su te akcije za koju nitko nije odgovarao", istaknuo je Dodik.

Podsjetimo, na prostoru današnje Republike Srpske do 1992. živjelo je preko 200.000 Hrvata. Prema sadašnjim podatcima tamo ih danas živi manje desetak tisuća. U javnim osvrtima Dodik nikako da se osvrne za život Hrvata RS-a, koji su etnički očišćeni u ratu, a nakon rata im se onemogućavao povratak.

Također, i banjolučki biskup Franjo Komarica u jednom intervjuu je kazao da su zagrebački Srbi u kudikamo boljem položaju nego banjalučki Hrvati, za što nije okrivio samo Dodika.

"Zagrebački Srbi su u puno boljem položaju jer se za njihova prava zauzimaju ne samo njihovi politički predstavnici, nego to čini i Vlada RH, a i ne mali broj međunarodnih predstavnika. Tko se od domaćih političkih predstavnika Hrvata u Banjoj Luci dosada iole zauzimao za obespravljene banjolučke Hrvate? A da ne govorimo o drugima - ovdašnjim domaćim i međunarodnim dužnosnicima? Ovdašnji Hrvati već više od dva desetljeća nemaju nikoga među političarima da bi se za njih učinkovitije zauzeo. Ne bi današnji položaj Hrvata u Banjoj Luci i RS bio ovakav da se za njih itko od političara do sada iole zauzimao", zaključio je biskup Komarica, kojega je naša politika sama ostavila na vjetrometinu Dodiku, baš kao što mu i prešućuje što se prešutiti ne smije.

Za prisjetiti se i nedavne izjave Milorada Dodika oko Bleiburga, gdje je izjavio da je u "Bleiburgu sve trebalo pobiti", a na koju HDZ BiH i HNS nikada nisu reagirali.