FOTO  Poljoprivrednicima u Berkovićima tuča uništila sve, stradalo je 500 tisuća sadnica paprika

Berkovići poljoprivrednici paprike šteta
Hercegovina.info

Uslijed jake tuče koja je prije tri dana pogodila općinu Berkovići, veliki broj poljoprivrednih proizvođača pretrpio je značajnu materijalnu štetu. Oko 30 poljoprivrednika u ovoj maloj hercegovačkoj općini, pretrpjelo je stopostotnu štetu, u potpunosti su im uništeni zasadi paprika i drugog povrća. Prema prvim procjenama uništeno je preko 500 tisuća sadnica paprika, što je vrijednosti oko pola milijuna maraka.

Berkovići poljoprivrednici paprike šteta

Zoran Čolović živi od poljoprivrede i to mu je jedini izvor prihoda. Uništeno mu je 12 tisuća sadnica paprike, sustav za navodnjavanje, folije za jagode i drugo povrće zbog čega je došao u situaciju da ne zna što i kako dalje. 

“Meni je sve uništeno. Šteta je 100%. Ovo je meni primarni posao, nemam nikakvog drugog izvora prihoda. Cijele godine radim, ulažem u ovo. Što ću sad? Ljudi ne dobiju plaću jedan mjesec, pa ne znaju što i kako dalje, a ne ovako nešto kad te zadesi. Kako ću za sljedeću godinu? Od ovoga mi je trebala biti zarada koju ću uložiti za narednu sezonu. Sada moram sve platiti. Moram uzorati, moram platiti novi sustav za navodnjavanje, sve novo. Odakle?”, kaže za Hercegovina.info Zoran Čolović iz Berkovića.

Berkovići poljoprivrednici paprike šteta

Ništa bolja situacija nije ni kod Pante Đurića, kojem je uništeno oko 20 tisuća sadnica paprike. Panto nam kaže da se pomirio s činjenicom da ove godine zarade neće biti, a jedino se nada da će mu nadležni pomoći kako bi barem vratio uloženo.

Berkovići poljoprivrednici paprike šteta

“Očekivali smo prinos oko 12 tona, što je dobiti oko 15 tisuća KM, što je prosječna plaća za jedno domaćinstvo. Ove godine nećemo ni 1 marku uzeti. Zbog ekstremnog skoka cijena ulaganja su bila ove godine vrlo velika. Apeliram na ministarstvo, na Vladu da nam pomognu barem da saniramo ono što smo uložili”, ističe Panto.

Poljoprivrednici zahtijevaju od općine Berkovići da se u najkraćem roku utvrdi novonastala šteta i da se u rebalans proračuna uvrste sredstva za sanaciju štete nastale tučom. U općini su istaknuli da će učiniti sve da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu.

Berkovići poljoprivrednici paprike šteta

“Problem je u suštini praksa ministarstva poljoprivrede da oni sudjeluju u nadoknadi štete samo kod onih poljoprivrednika koji su zaključili ugovore s osiguranjima. Praksa ministarstva je bila da oni snose jednu trećinu premije osiguranja. Međutim, ugovori su jako nepovoljni, tako da malo koji poljoprivrednik iz Berkovića je zaključio takav ugovor. Stoga apel ministarstvu da u ovom slučaju napravi izuzetak i iznađe sredstva da se poljoprivrednicima pomogne”, zaključuje Nenad Abramović, načelnik općine Berkovići.