POLITIČARI U BIH KRIJU IMOVINU Evo tko ne podnosi financijska izvješća

POLITIČARI U BIH KRIJU IMOVINU Evo tko ne podnosi financijska izvješća
hercegovina.info

Čak 14 službenika nije dostavilo izvješća za 2020. te je prekršilo Zakon. Što posjeduju Dodik, Tegeltija i Košarac, koji nikada nisu dostavili redovna izvješća?

Prema informacijama portala Fokus.ba, niz službenika na državnoj razini ne dostavlja svoje imovinske kartice, odnosno redovna godišnja financijska izvješća iako su to po zakonu dužni. Tako oni krše čak i postojeći Zakon o sukobu interesa BiH koji je dosta manjkav, ali koji kako-tako definira ovu dužnost izabranih službenika.

Fokus je iz Ureda Komisije za odlučivanje o sukobu interesa dobio informaciju o tome da imovinske kartice ili financijska izvješća za 2020. godinu, a rok za njihovo dostavljanje bio je 31. ožujka prošle godine, do danas nije dostavilo čak 14 službenika u državnoj vlasti!

To su, kako je potvrđeno Fokusu, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) i Šefik Džaferović (SDA), zatim sedam članova Vijeća ministara BiH, predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara, Zoran Tegeltija (SNSD), Staša Košarac (SNSD), Vojin Mitrović (SNSD), Sifet Podžić (DF), Nedžad Branković (SDA), Mijo Krešić (HDZ BiH) i Mirko Okolić (SDS).

                     Pekić: Ako Komisija bude zasjedala, ona će u skladu sa zakonom pokrenuti proceduru (Foto:D. B.)

Također, svoja financijska izvješća nisu dostavila ni četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i to: Nenad Nešić (DNS), Predrag Kojović (Naša stranka), Jakov Galić (SP) i Jasmin Emrić (NES), kao ni jedan delegat u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara (HDZ BiH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da vrhunac bude još veći, Dodik, zatim Tegeltija i Košarac, SNSD-ovi predstavnici u državnoj vlasti, kako je potvrđeno u Uredu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, nikada do sada nisu dostavili svoje redovne godišnje imovinske kartice, za razliku od onih koji su dostavili na početku mandata.

Dodatno, informacije iz Ureda Komisije govore da su čak 52 službenika, dakle, članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara te Parlamentarne skupštine BiH, propustila rok da do 31. ožujka ove godine podnesu svoja financijska izvješća za 2021. godinu.

                                                                    Imovinska kartica Milorada Dodika

No, njihova imena za sada se neće spominjati, jer, kako je rečeno u Komisiji, potrebna je određena fleksibilnost.

"Često službenici zaborave dostaviti neposredno nakon roka ili malo kasnije, tako da moramo biti fleksibilni kod ovog roka koji je sad protekao 31. ožujka", kazala je Mira Pekić (PDP), predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

No, ona je potvrdila informaciju da službenici koji su trebali dostaviti finansijska izvješća za 2020. godinu, i to do 31. ožujka 2021, a koji su nabrojani, to do danas nisu učinili.

Treba napomenuti da, u skladu s članom 12. Zakona o sukobu interesa i članovima 5. i 6. Pravilnika o postupku, svi izabrani službenici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici dužni su Komisiji dostaviti financijska izvješća u roku od 30 dana od dana kada su preuzeli dužnost, zatim redovna godišnja izvješća do 31. ožujka za prethodnu godinu i u roku od 30 dana po isteku šest mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti.

Dakle, zakonska obaveza svih službenika je da Komisiji do 31. ožujka dostave redovna financijska izvješća za prethodnu godinu, u protivnom, Komisija će protiv onih koji nisu dostavili popunjena finansijska izvješća pokrenuti postupak zbog kršenja člana 9. stav (1) točka f) Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

                                                                        Imovinska kartica Zorana Tegeltije

Na upit hoće li se protiv onih koji nisu dostavili financijska izvješća za 2020. pokrenuti postupak zbog kršenja Zakona, Pekić je za Fokus rekla da ako Komisija bude zasjedala, ona će u skladu sa zakonom pokrenuti proceduru.

"Prema toj proceduri, oni se ponovo obavještavaju da dostave financijska izvješća, a onda nakon toga ide postupak utvrđivanja sukoba interesa. Međutim, treba istaknuti da je to, ipak, vrlo teško utvrditi jer nemamo podatke, a sve radimo po sili zakona", kazala je Pekić.

Izvršna direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić kaže za Fokus da se, kada govorimo o financijskim izvješćima koji se podnose po Zakonu o sukobu interesa, a koji služe u svrhu utvrđivanja sukoba interesa, oni svakako i ne objavljuju.

"Dakle, nisu dostupni javnosti iako iz njih treba biti vidljivo da li neko ima interese u nekim pravnim osobama koji bi tu osobu mogli dovesti u situaciju sukoba interesa ili informacije u vezi s njihovim bliskim srodnicima.

Činjenica da pojedini službenici ne podnose financijska izvješća direktna je posljedica i samog nerada Komisije, a s druge strane neadekvatnih kaznenih mjera. Mi smo tražili da se u novom zakonu pooštre sankcije za odbijanje podnošenja ovih izvješća i da se učine javnim ove informacije, te da se uvede kontrola nad njihovom točnošću", naglasila je Korajlić.

                                                                         Imovinska kartica Staše Košarca

Treba napomenuti da, također, Izborni zakon BiH izabrane službenike obavezuje da u roku od 30 dana od dana prestanka mandata, kao i u roku od 30 dana od početka novog mandata, Središnjem izbornom povjerenstvu dostave imovinske kartice. Tu je riječ o izjavama o imovinskom stanju na početku i na kraju mandata.

"Ali ni oni se ne provjeravaju, samo se objavljuju. Nitko nema mandat da provjerava njihovu točnost. Sve to treba definirati unaprijeđenim Zakonom o sukobu interesa. Ali evo vidimo da su na sceni opstrukcije i za funkcioniranje same komisije, kao i slaba kaznena politika čak i za direktan sukob interesa", istaknula je Korajlić.

Analizirat ćemo one funkcionere za koje je Komisija ustanovila da nikad ne dostavljaju svoja redovna godišnja finansijska izvješća, kako bi se vidjelo je li im i u kojoj mjeri bogatstvo raslo, odnosno njihova imovina i prihodi.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i aktualni član Predsjedništva BiH, prema posljednjim dostupnim podacima iz njegove imovinske kartice, objavljene 2018. na stranici Središnjeg izbornog povjerenstva, za jednu godinu, odnosno od 1. studenog 2017. do 1. studenog 2018. godina imao je primanja od 241.074 KM. Od toga je na plaću otpalo tek 58.956 KM, dok se veliki dio, odnosno 181.702 KM, odnosio na prihod od poljoprivrede, te izdavanje kuće u Beogradu.

                                       Korajlić: Tražili smo da se u novom zakonu pooštre sankcije (Foto: D. B.)

Kada je riječ o imovini, ona, prema Dodikovim podacima u navedenoj imovinskoj kartici, iznosi 2,1 milijun KM. Od imovine Dodik je naveo kuću u BiH vrijednu 300.000 KM i kuću u Srbiji vrijednu 1,7 milijuna KM. Inače, riječ je o vili na Dedinju koja je trenutno predmet istrage Tužiteljstva BiH protiv Dodika.

Automobil mu je vrijedan 10.000 KM, a dionice u Banji Laktaši 505 KM. Dodatno, on je naveo da na računu ima 52.538 KM. Imovina njegove supruge iznosi 229.505 KM.

Zoran Tegeltija, aktualni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, naveo je da posjeduje imovinu od 236.400 KM. Tu spada stan od 80 kvadrata vrijedan 90.000 KM, vozilo Audi A6 od 25.000 KM, te štednja u iznosu od 121.400 KM.

Staša Košarac, aktualni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naveo je da posjeduje imovinu od 226.000 KM, u koju spadaju: stan vrijedan 75.000 KM, apartman od 80.000 KM, te vozilo VW Tiguan vrijedno 71.000 KM.