Pokrenuta istraga za ubojstvo Dženana Memića, na meti istražitelja i tužiteljica Dalida Burzić

Dženan Memić,istraga,ubojstvo,Tužiteljstvo BiH
BIRN

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je službenu naredbu o pokretanju istrage o ubojstvu Dženana Memića, potvrdio je za Fokus Ifet Feraget, odvjetnik obitelji Memić, pojasnivši da se istraga odnosi na kazneno djelo ubojstvo, organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela i spriječavanje dokazivanja.

Istraga se pokreće protiv bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva Sarajevske županije i aktualne sutkinje Suda BiH Dalide Burzić, bivšeg tužitelja Tužiteljstva ŽS Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a ŽS Vahida Ćosića, policajaca MUP-a ŽS Sakiba Kreme i Nurije Mehića, vještaka prometne struke Ševala Kovačevića i više nepoznatih osoba.

Feraget je podsjetio da je on kaznenu prijavu protiv ukupno 45 osoba među kojima su i oni za koje je danas donesena naredba o pokretanju istrage podnio još 2018. godine.

"Pravda je spora, ali dostižna, za nas je ovo očekivan ishod, jer smo znali da Tužiteljstvo BiH poduzima određene radnje", kaže Feraget za Fokus komentirajući činjenicu da je prošlo više od šest godina otkako traje borba za pravdu i istinu o stradanju mladića Dženana Memića kojem su 8. veljače 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži nanesene ozljede od kojih je preminuo 15. veljače iste godine.

Vrlo brzo nakon smrti Dženana Memića, njegova obitelj je javno iznijela sumnje da je Dženan Memić ubijen.

U noći kada je Dženan Memić zadobio ozljede s njim u društvu bila je djevojka Alisa Mutap, koja se kasnije udala i danas se preziva Ramić. Alisa Mutap- Ramić navodno se ničega ne sjeća iz noći kobne za Dženana Memića, koji je kada je ubijen imao samo 21 godinu.

I danas, više od šest godina nakon tragične noći Alisa Mutap -Ramić tvrdi da ima amneziju, iako je do sada i pred Sudom BiH izneseno niz argumenata koji osporavaju ove tvrdnje.

Nevjerojatna borba obitelji Memić i odvjetnika Ifeta Ferageta usprkos sustavu u kojem su pojedinci i njihove karike pokušali učiniti sve da se smrt Dženana Memića ne okarakterizira kao ubojstvo, nego kao posljedica prometne nesreće i da se sve okolnosti smrti ovog mladića zataškaju, osim otvaranjem istrage za ubojstvo u Tužiteljstvu BiH rezultirala je ranije i optužnicom pred Sudom BiH u predmetu “Zijad Mutap i ostali”.

U ovom predmetu sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za prometne istrage Ministarstva unutarnjih poslova ŽS (MUP ŽS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život 8. veljače 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. veljače iste godine.

U ovom procesu do sada je saslušan veliki broj svjedoka, među kojima je značajan i broj zaštićenih, kao i policijskih službenika. Svi oni koji su pratili dosadašnji tijek suđenja u ovom predmetu mogli su čuti tvrdnje i policajaca i inspektora koji su otvoreno pred Sudom BiH govorili o brojnim nelogičnostima i nepravilnostima u istrazi o smrti Dženana Memića, a iz mnogih svjedočenja jasno je da su i policajci sumnjali da se u ovom slučaju dogodila prometna nesreća.

Niz je i drugih argumenata, dokaza i tvrdnji koje su do sada iznesene pred Sudom BiH u ovom predmetu , a koji govore o skandaloznom i nevjerojatnom odnosu prema istrazi o događaju u kojem je jedan nedužan mladić izgubio život.

Premda je nakon procesa vođenih pred Županijskim sudom u Sarajevu u slučaju stradanja Dženana Memića, konačnom presudom Vrhovnog suda FBiH jasno rečeno da Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, pred Sudom BiH obrane optuženih i pojedini optuženi znaju i dalje govoriti o “prometnoj nesreći”.