Pokrenuto praćenje postupka javne nabavke u vezi s kupovinom respiratora

javna nabavka, BIH, Agencija za javne nabavke, respiratori, koronavirus, pacijent, koronavirus, Mladen Duronjić
Ilustracija

Agencija za javne nabavke BiH pokrenula je još jedan monitoring (praćenje postupka javne nabavke) povezan s nabavkom respiratora, u namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema  mišljenju javnosti radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, priopćeno je iz te agencije.

"Naime, jučer su u medijima izašle informacije o tvrtkama koje će vršiti instalaciju i održavanje respiratora, na što smo odmah reagirali s dopisom, sa traženjem detaljnog pojašnjenja o proceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora. Također, obratili smo se i tvrtkama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o pomenutoj nabavci", navode iz Agencije za javne nabavke BiH.

Nadalje, navode da Agencija kontinuirano radi na praćenju postupaka javnih nabavki, "a u uvjetima pandemije koronavirusa i pojačano praćenje postupaka, posebice pregovaračkih postupaka bez objave obaviještenja na temelju hitnosti".

Istovremeno, naglašavaju da je pregledano preko 300 postupaka putem monitoringa i podneseno pet krivičnih prijava samo u zadnjih 30 dana.

Iz Agencije još jednom pozivaju sve koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da ih prijave Agenciji za javne nabavke BiH na e-mail: [email protected], "jer takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja".

"Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama će biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave", navodi se u priopćenju.