Pokrenut je broj za pomoć zlostavljanoj djeci i protiv trgovine ljudima

Stop nasilju nad djecom

"Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovo je dan kada nastojimo dodatno ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima. Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda su 2013. usvojile rezoluciju A/RES/68/192 i proglasili 30. srpanj Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

Na ovaj značajan datum Udruženje za edukaciju i razvoj 'Dignitet' iz Mostara pokreće liniju za pomoć. Broj linije za pomoć je 061 422 447, isti će biti dostupan i putem aplikacije Viber i WhatsApp. Linija za pomoć biti će dostupna građanima od 8 do 20 sati. Savjetodavna, pedagoška, psihološka i pravna pomoć biti će ukazana svim zainteresiranim građanima i građankama.   

U cilju smanjivanja broja zlostavljanja djece, Udruženje 'Dignitet' uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti provodi projekat pod nazivom 'Odrastanje u sigurnom okruženju'. Projektom se želi dati društveni doprinos u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih. 

Dio projektnih aktivnosti biti će usmjeren na podizanje svijesti kod šire javnosti o važnosti prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece. Do kraja 2021. godine 350 djece i mladih biti će izravno uključeni u program prevencije i edukacije. 

U okviru projekta provest će se istraživanje na osnovu kojeg će se doći do podataka o najprisutnijim vrstama zlostavljanja djece u bh. društvu. Djeca, mladi i šira javnost će biti informirani o fenomenu, rizicima i načinima zaštite od zlostavljanja putem interneta i trgovine djecom. 

Kampanja koja će se provoditi kontinuirano, ima za cilj da potakne građane na društvenu odgovornost i konstantnu borbu protiv nasilja, putem svih provedenih aktivnosti promovirat će se linija za pomoć", navedeno je u priopćenju tog udruženja.