POKLON ISPOD BORA Tvrtka s kojom je povezan Dodikov sin dobila novi posao od UKC RS

POKLON ISPOD BORA Tvrtka s kojom je povezan Dodikov sin dobila novi posao od UKC RS
Buka

Vlado Đajić, direktor UKC RS, donio je odluku o dodjeli oko 280.000 KM radi interventnog održavanja data centra i infrastrukture informacijskog sustava, putem otvorenog postupka, kompaniji Prointer, saznaje BUKA.

Ovim se nastavlja više nego uspješna suradnja između najveće zdravstvene ustanove u RS i najveće IT kompanije u Republici Srpskoj.

Iako u samoj odluci o dodjeli Ugovora Prointeru nije naveden točan iznos, u tenderskoj dokumentaciji stoji kako je riječ o poslu procijenjene ukupne vrijednosti ugovora od 280.000, 00 bez PDV-a, a tender je objavljen početkom prosinca prošle godine.

Zanimljivo je da se od sedam objavljenih Odluka UKC RS o izboru najpovoljnije ponude, dvije tiču informatike. Naime, 5.1.2021. godine donesena je i Odluka o dodjeli posla uspostavljanja wireless sustava za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u iznosu od 321.742,98 KM firmi Računari d.o.o.

To znači da je u prvim danima 2021. godine UKC Republike Srpske podijelio oko 600.000 KM za internet i za održavanje data centra.

Kada je riječ o suradnji Prointera i UKC Republike Srpske BUKA je ranije objavila kako je UKC Republike Srpske tijekom prošle godine sklopio trogodišnji ugovor s ovom kompanijom a u postupku "implementacije sustava za konsolidaciju poslovnog tiska". Taj Ugovor se i dalje smatra "poslovnom tajnom".

Zbog nedostavljanja ovih informacija organizacija TI BiH je već dobila jedan sudski spor pred Okružnim sudom u Banjaluci, ali ih ova javna ustanova odbija dostaviti jer ih, kako navode, PROINTER ITSS smatra poslovnom tajnom, zbog toga što bi objavljivanje ovih informacija moglo „prouzrokovati negativne posljedice na (…) poslovanje, naročito u odnosu s poslovnim partnerima“. 

Kako je ranije objavljeno , nova tužba podnesena je 13.07.2020, po kojoj još nije odlučeno.

Na osnovu dokumentacije vidi se da je UKC RS na konkursu za usluge konsolidacije poslovnok tiska tražio “rješenje za outsorsing poslovnog tiska sa centraliziranim korištenjem obuhvaćenih kategorija uređaja, što obuhvaća multifunkcijske uređaje i laserske printere. Prema podacima s portala javnih nabavki UKC Republike Srpske dodijelio je u veljači kompaniji Prointer 249.913,88 radi nabavke informatičke opreme za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske a o čemu je pisao portal Žurnal.

Podsjetimo, sredinom 2018. godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je njegov sin Igor Dodik povezan s kompanijom „Prointer ITSS“. Dodik je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je njegov sin završio fakultet u Milanu i da se bavi „novim tehnologijama“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno osoba, ali jeste suradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, surađuje s inozemnim tvrtkama i ima od toga prihode“, rekao je Dodik.