Pojačan inspekcijski nadzor na benzinskim crpkama, već izrečene kazne od preko 1,5 milijuna KM

Pojačan inspekcijski nadzor na benzinskim crpkama, već izrečene kazne od preko 1,5 milijuna KM
Ilustracija

Tržišna inspekcija je krenula u pojačane kontrole benzinskih crpki na području Republike Srpske, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske. Prvi, još do kraja neobrađeni podaci sa terena, pokazuju da je nekoliko benzinskih crpki ponovno zatečeno u prekršaju.

Iz Inspektorata su istaknuli da su, poslije pauze od nekoliko dana zbog ispunjavanja obaveza iz drugih oblasti koje pokriva ova inspekcija, od jučer krenuli u ove pojačane kontrole.

U Inspektoratu su naglasili da kontrole benzinskih crpki traju od početka ožujka sa manjim prekidima, navodeći da je od 5. ožujka do 12. kolovoza izvršena 181 kontrola i da su u 115 slučajeva utvrđene određene nepravilnosti. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti inspektori su izdali 230 prekršajnih naloga, čija vrijednost premašuje 1.672.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcijskim kontrolama na crpkama su uglavnom utvrđene nepravilnosti prilikom formiranja cijena u dijelu ograničenja propisanih marži, gdje su utvrđena određena prekoračenja koja su se kretala u jednom trenutku znatno više od dozvoljenih, istaknuli su iz Inspektorata.

Svim kontroliranim subjektima koji su zatečeni u prekršaju izrečene su zakonom predviđene prekršajne mjere. Kontrole će se kontinuirano vršiti kako na crpkama tako i u većim trgovačkim centrima, a sve radi povoljnijeg i točnijeg praćenja prometa i formiranja cijena, naveli su iz Inspektorata.

Premijer R. Srpske Radovan Višković rekao je Srni da će inspekcijski organi pojačati kontrole kako bi natjerali davatelje usluga da cijene sada prilagode novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata u Srpskoj koje u posljednjih mjesec dana značajno stagniraju ili padaju.

On je rekao da je od Inspektorata tražio da 'žešće krenu' u maloprodaji u kontrolu svih cijena nafte i naftnih derivata, jer postoje značajna odstupanja od jednog do drugog prodajnog mjesta ili jednog i drugog dijela Republike, a ne bi trebalo biti razlike.