Počinje suđenje Draganu Mektiću za zloupotrebu položaja

Dragan Mektić
BHRT

Početak suđenja bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, zakazano je za danas.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji voditelj kabineta ministra Igor Golijanin, pomoćnik ministra Semir Agić, kao i Edin Garaplija, u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Mektića, Golijanina, Agića i Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 eura financirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju kaznenih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

Početak suđenja zakazan je za 14.00 sati, u Sudu Bosne i Hercegovine.