Počelo izdavanje biometrijskih putovnica

U ministarstvu je potvrđeno kako se pokušava osigurati da biometrijske putovnice budu izdane i bh. državljanima koji su već predali zahtjev za novi putni dokument, a oni još nisu obrađeni, odnosno izrađeni.

Kako je kazala Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, dokumentaciju i razmjenu podataka (IDDEEA), građani BiH za sada će na nove putovnice morati čekati do mjesec dana, a u kasnijoj fazi je predviđeno da taj rok bude skraćen na sedam dana.

Opardija je naglasila da su svi nalozi koji su pristigli, još jučer dani na tiskanje u biometrijske putovnice. Za nove putovnice potrebno je izdvojiti iznos od četrdeset maraka. Putne isprave izdaju ministarstva unutarnjih poslova RS-a i županija u FBiH, a provjere podataka koje daju podnositelji zahtjeva obavlja se preko centraliziranog računalnog sustava s kojim su povezani svi matični uredi u toj državi.

Uvođenjem takvog sustava provjere, vlasti kane onemogućiti prijevare kakve su ranije bile česte i zbog koji je BiH i sada na viznom režimu s EU-om, piše Dnevni list.