S bh. putovnicom u 101 zemlju: Hrvatska putovnica najpoželjnija u BiH, sve više se traži srbijanska

putovnica bih

Hrvatska putovnica, kao do sada najpoželjnija za građane BiH, dobiva tako ozbiljnu konkurenciju, javlja N1.

U dvije godine oko 10 tisuća državljana BiH uručena je srbijanska putovnica i to samo u Konzulatu Srbije u Banja Luci. A još deset tisuća ljudi istom je Konzulatu podnijelo zahtjev za prijem u srbijansko državljanstvo.

"Ono što čujemo od stranaka ovdje je da srpska putovnica ima bolji tretman od strane pojedinih policijskih i carinskih organa drugih zemalja. To je ono što je opće zapažanje onih koji traže državljanstvo Srbije", kazao je za N1 Vladimir Nikolić, konzul.

Na listi Passport Indexa, s bh. putovnicom se bez viza ulazi u 101 zemlju svijeta. Istovremeno, sa srbijanskom nije potrebna viza za 112 država, uključujući Kinu, Rusiju i Argentinu.

Građani BiH, u odnosu na Srbijance ne moraju imati vize jedino prilikom ulaska u Svetu Luciju, Maleziju, i Bahame. S druge strane, srbijanska putovnica za razliku od bh. putovnice otvara granice Perua, Mongolije, Kazahstana, Japana, Izraela, Fidžija, Kolumbije, i već spomenutih Kine, Argentine i Rusije.

I vlasti Bosne i Hercegovine dvije godine najavljuju ukidanje viza s Meksikom, Argentinom i Japanom, ali do sada se ništa nije promijenilo. Nedavno je Vijeće ministara utvrdilo osnovu za pregovore oko zaključenja sporazuma sa Kinom. Kineski jezik sve češće se uči u bh. školama, ali građanima BiH i dalje potrebna viza za ulazak u ovu zemlju Dalekog istoka.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su rekli da još čekaju potvrdu Vijeća ministara o ukidanju viza s Kinom.

"Što se tiče ukidanja viza za Kinu, dostavljen je Vijeću ministara Prijedlog sporazuma o bezvinom rezimu za nositelje običnih putovnica, pošto za diplomatske i službene imamo već sporazum o bezviznom rezimu. Zaključak službeno još nismo zaprimili od strane Vijeća ministara, pa još ne možemo potvrdno odgovoriti".

Kada je riječ o Argentini i Meksiku, Bosna i Hercegovina je odlukom iz 2014. godine omogućila građanima tih zemalja da bez viza ulaze u našu zemlju. Nije poznato kada će recipročno pravo dobiti državljani BiH. U međuvremenu, bh. putovnica nije najgora, ali i ne nudi nikakav ekskluzivitet svojim građanima, iako je i sadašnja situacija odlična u odnosu na mračna vremena prije liberazlizacije viznog režima.

No, i dalje smo daleko od zemalja okruženja. Najjaču putovnicu u regiji i dalje imaju Slovenci, koji putuju u 150 zemalja svijeta bez viza. Za stopom su im Hrvati, sa 144 zemlje.

I Makedonska putovnica je vredniji od bh. putovnice koji otvara granice bez vize u 108 zemalja, a i Crnogorci mogu putovati bez vize u 4 zemlje više nego građani BiH. U ovom trenutku najjača putovnicas na svijetu je Njemačka, s kojim se bez prepreka putuje u 159, od ukupno 195 priznatih država svijeta.