S bh. putovnicom u 101 zemlju: Hrvatska putovnica najpoželjnija u BiH, sve više se traži srbijanska

putovnica bih
putovnica bih

Hrvatska putovnica, kao do sada najpoželjnija za građane BiH, dobiva tako ozbiljnu konkurenciju, javlja N1.

U dvije godine oko 10 tisuća državljana BiH uručena je srbijanska putovnica i to samo u Konzulatu Srbije u Banja Luci. A još deset tisuća ljudi istom je Konzulatu podnijelo zahtjev za prijem u srbijansko državljanstvo.

"Ono što čujemo od stranaka ovdje je da srpska putovnica ima bolji tretman od strane pojedinih policijskih i carinskih organa drugih zemalja. To je ono što je opće zapažanje onih koji traže državljanstvo Srbije", kazao je za N1 Vladimir Nikolić, konzul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi Passport Indexa, s bh. putovnicom se bez viza ulazi u 101 zemlju svijeta. Istovremeno, sa srbijanskom nije potrebna viza za 112 država, uključujući Kinu, Rusiju i Argentinu.

Građani BiH, u odnosu na Srbijance ne moraju imati vize jedino prilikom ulaska u Svetu Luciju, Maleziju, i Bahame. S druge strane, srbijanska putovnica za razliku od bh. putovnice otvara granice Perua, Mongolije, Kazahstana, Japana, Izraela, Fidžija, Kolumbije, i već spomenutih Kine, Argentine i Rusije.

I vlasti Bosne i Hercegovine dvije godine najavljuju ukidanje viza s Meksikom, Argentinom i Japanom, ali do sada se ništa nije promijenilo. Nedavno je Vijeće ministara utvrdilo osnovu za pregovore oko zaključenja sporazuma sa Kinom. Kineski jezik sve češće se uči u bh. školama, ali građanima BiH i dalje potrebna viza za ulazak u ovu zemlju Dalekog istoka.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su rekli da još čekaju potvrdu Vijeća ministara o ukidanju viza s Kinom.

"Što se tiče ukidanja viza za Kinu, dostavljen je Vijeću ministara Prijedlog sporazuma o bezvinom rezimu za nositelje običnih putovnica, pošto za diplomatske i službene imamo već sporazum o bezviznom rezimu. Zaključak službeno još nismo zaprimili od strane Vijeća ministara, pa još ne možemo potvrdno odgovoriti".

Kada je riječ o Argentini i Meksiku, Bosna i Hercegovina je odlukom iz 2014. godine omogućila građanima tih zemalja da bez viza ulaze u našu zemlju. Nije poznato kada će recipročno pravo dobiti državljani BiH. U međuvremenu, bh. putovnica nije najgora, ali i ne nudi nikakav ekskluzivitet svojim građanima, iako je i sadašnja situacija odlična u odnosu na mračna vremena prije liberazlizacije viznog režima.

No, i dalje smo daleko od zemalja okruženja. Najjaču putovnicu u regiji i dalje imaju Slovenci, koji putuju u 150 zemalja svijeta bez viza. Za stopom su im Hrvati, sa 144 zemlje.

I Makedonska putovnica je vredniji od bh. putovnice koji otvara granice bez vize u 108 zemalja, a i Crnogorci mogu putovati bez vize u 4 zemlje više nego građani BiH. U ovom trenutku najjača putovnicas na svijetu je Njemačka, s kojim se bez prepreka putuje u 159, od ukupno 195 priznatih država svijeta.