Počelo istraživanje poreskih utaja iz BiH

... tijedana, rekao je Blaž Zgaga, novinar koji radi na ovim pričama.

Kako je istakao, u tijeku je objavljivanje priča utajivača poreza iz Hrvatske, a prvi put spomenuta su konkretna imena i firme.

"Odlučili smo da počnemo sa hrvatskim primjerima i tamo su uključeni neki regionalni političari i privrednici. Ako pročitate te priče, vidjećete vrlo konkretne podatke. To su komplikovane priče i zato je potrebno više vremena da sve bude istraženo", rekao je Zgaga.

U pričama koje su objavljene 11. i 12. svibnja najviše se spominju hrvatski političar Davorin Tepeš iz Zagreba i hrvatski biznismen Igor Mirković, koji slučajno ima isto ime kao poznati hrvatski novinar i režiser, te bliski saradnici Dragana Šolaka, predsjednika Upravnog odbora "SBB/TelemachGroup", najvećeg kablovskog operatera u Srbiji.

Kako u svom tekstu navode Zgaga i Saša Leković, koji su napisali ove priče, Tepeš i Mirković su povezani kroz kompanije "Greenfield Group Inc." i "Consulting Inc.", fiktivno prijavljene u zagrebačkoj Drenovačkoj ulici 3, dok se u stvari radi o ofšor kompanijama registriranim na Djevičanskim ostrvima.

Zgaga i Leković navode da je Tepeš tijekom rata bio predsjednik Ureda za upravljanje imovinom Republike Hrvatske, nositelj liste HDZ-a za izbore za Gradsku skupštinu Zagreba 1999. godine, a godinama je obavljao visoke gradske funkcije.

Iako su novinari telefonski kontaktirali Tepeša i predočili mu dokumente koji dokazuju da je osnovao ofšor kompaniju, Tepeš nije želio da odgovori na pitanja u koje svrhe je to radio.

U svojim tekstovima novinari navode da je ukrajinska državljanka, koja živi u Srbiji, Viktorija Boklag formalni vlasnik "BL Media Group Limited", ofšor kompanije koja je registrirana na Britanskim Djevičanskim ostrvima, koja je drugi čovjek iza Šolaka u SBB-u.

Podsjećanja radi, prije nekoliko tjedana Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo došao je do podataka "teških" više od 260 gigabajta o više od sto tisuća pravnih osoba iz cijelog svijeta koji, kako ističu, dokazuju da su te osobe učestvovala u izbjegavanju plaćanja poreza, pranju novca i izvlačenju zarade kroz osnivanje ofšor kompanija, pišu nezavisne.com.