PLENKOVIĆ "Donijeli smo odluku o raspuštanju Sabora, idemo na izbore"

Andrej Plenković

Šire predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak je u Zagrebu održalo sjednicu. Pred novinare je nakon sastanka izašao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

"Donijeli smo ključne odluke kad je riječ o raspuštanju sabora i sljedećim izborima. Izbori za sabor će se održati prije EP izbora, drugo je da će ovo biti zadnja sjednica prije raspuštanja, treća je da će izvještajni sabora HDZ biti održan 17.3. Glavni tajnik stranke (Krunoslav Katičić) bit će šef izbornog stožera HDZ-a, (aktualna ministrica kulture i medija) Nina Obuljen Koržinek bit će članica izbornog stožera zadužena za izradu programa, (zamjenik glavnog tajnika HDZ-a i voditelj Odjela za logistiku i financije) Vlatko Vuković bit će nadležan za financije, (glasnogovornik Vlade RH) Marko Milić bit će čelnik političko medijske komunikacije, a glasnogovornik kampanje bit će (glasnogovornik HDZ-a) Zoltan Kabok", objavio je Plenković, a prenosi N1.

Objavio je nositelje lista. "Ja ću nositi izbornu listu u 1. jedinici, (aktualni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan) Jandroković u 2., (župan Varaždinske županije Anđelko) Stričak u 3., (aktualni ministar obrane Ivan) Anušić u 4., (ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin) Piletić u 5., (ministar unutarnjih poslova Davor) Božinović u 6., (ministar branitelja Tomo) Medved u 7., (ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg) Butković u 8., (ministar pravosuđa i uprave Ivan) Malenica u 9., (ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko) Bačić u 10. jedinici. U 11. će listu nositi (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske) Zvonko Milas."

Najkasnije 22. ožujka raspustit će Hrvatski Sabor, rekao je Plenković.

Nakon raspuštanja Sabora predsjednik Zoran Milanović raspisuje izbore u roku od 30 do 60 dana, što znači da bi građani na parlamentarne izbore mogli izaći tijekom travnja ili svibnja.

"Partneri su upoznati s današnjim odlukama i podržali su ih", dodao je Plenković.

"Mi smo u kampanji osam godina i sva naša postignuća nastojimo predstaviti hrvatskim građanima. Kampanja će se sastojati od dva narativa, naše vizije i temeljima naših postignuća i činjenica koje su mjerljive i koje ćemo malo grupirati", istaknuo je premijer.

“Nastavit ćemo s konceptom točkaste koalicije. HDZ-ov potencijal je takav da vjerujemo da ćemo ostvariti najbolji i najuvjerljiviji rezultat, a da će nam u formiranju većine pomoći naši dosadašnji partneri”, kazao je Plenković.

“Zadnji rezultata HDZ-a bio je najbolji rezultat u povijesti HDZ-a po ovom sustavu. Naša ambicija je da ponovimo naš rezultat i idemo ne po pobjedu nego po povjerenje građana na temelju postignuća”, zaključio je premijer.

Plenković je upitan o partnerstvu s desnim strankama. "Naši su partneri oni koji su sad s nama, a oni koji nas vrijeđaju i koji su se pokazali politički nezreli nisu naši partneri", rekao je Plenković.

"Mi gledamo na hrvatske građane i interes Hrvatske, na gospodarstvo, na veće plaće i mirovine, naš fokus je na hrvatskom narodu. Mi se političkim protivnicima čiji se narativ svodi na riječi ‘korumpirani izdajnici’, sve što su osmislili u zadnjih osam godina, mi se s njima ne opterećujemo", rekao je premijer.

Osvrnuo se i na aferu "VAR Leaks" koja potresa Hrvatski nogometni savez (HNS). "Vlada se ne miješa u suđenje ni u VAR sobe. Naša politika prema hrvatskom sportu je politika podrške", rekao je Plenković.