PLAN U PRIPREMI Europski konzorcij traži tehnologiju za recikliranje solarnih panela

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR

Europski konzorcij od 11 komercijalnih i nevladinih organizacija razvija nekoliko tehnologija za korištenje solarnih panela koji su na kraju životnog vijeka, bilo ponovnom ugradnjom ili obnavljanjem i ponovnom obradom silicija.

U siječnju je europski konzorcij od 11 partnera iz industrije, akademske zajednice, nevladinih i istraživačkih instituta pokrenuo trogodišnji projekt s proračunom od 9 milijuna eura kako bi pokazao održivost korištenja recikliranja solarnih panela za opskrbu silicijem, piše Solarno.net.

Pod nazivom Poticanje reciklirane europske ponude silicija (FORESi), projekt razmatra sve tehničke, ekonomske i ekološke aspekte recikliranja i ponovne upotrebe solarnih panela na kraju životnog vijeka.

Ima nekoliko je ciljeva koji omogućuju ovu tehnologiju. Nadovezujući se na procjenu najsuvremenije europske prakse za recikliranje solarnih panela na kraju životnog vijeka, tim će razviti sustav koji ispituje panele za ponovnu upotrebu ili popravak. Razvit će se postupak rastavljanja za izdvajanje sirovog silikonskog materijala iz pločica za jednokratnu upotrebu. Osim toga, nove tehnologije također će se koristiti za pročišćavanje silicija do razine čistoće dovoljne za proizvodnju novih PV panela i baterija, prema projektnom timu.

Koordinator projekta je Sipow, norveška startup tvrtka koja ima za cilj proizvodnju monokristalnog čistog silicija kombiniranjem inovativnih jeftinih metoda sa silicijem dobivenim iz otpadnih solarnih panela na kraju vijeka trajanja.

Projekt je jedna od najnovijih inicijativa usmjerenih na inovativna rješenja za solarne panele na kraju životnog vijeka. Ostali sudionici u projektu su francuski Rossi Solar i talijanski Tialpi, kao i japanska Rexia Corporation, kao i konglomerat Marubeni Corporation i Hamad, kao i istraživačke grupe Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju (NREL) američkog Ministarstva energetike i australskog Sveučilište Novog Južnog Walesa.

Smjernice SolarPower Europe za recikliranje solarnih panela

Činjenica je da sve više solarnih elektrana dolazi do isteka roka trajanja. SolarPower Europe, udruženje tvrtki iz ovog sektora, objavilo je izvješće pod nazivom "Upravljanje nakon kraja životnog vijeka: smjernice za najbolju praksu", u kojem se navodi kako bi se trebalo provoditi recikliranje solarnih panela kada im istekne vijek trajanja. život.

Smjernice pokrivaju pravilno rukovanje glavnim komponentama solarnog sustava kada dođu do kraja radnog vijeka, uključujući stavljanje izvan pogona i zamjenu.

Lani su u Europskoj uniji instalirane solarne elektrane i kućni fotonaponski sustavi rekordne snage od 55 gigavata, pa je ukupna snaga dosegnula 263 gigavata. S brzim širenjem ove industrije, odgovorno upravljanje isteklim ili oštećenim solarnim panelima postaje sve važnija tema. Mnogi već postavljaju pitanje kako će se odvijati zbrinjavanje otpada, odnosno recikliranje solarnih panela.