PLAĆU NIJE DOBILA 64 DANA Babica iz Mostara svaki dan putuje na posao u Konjic

Babica iz Mostara
N1

Potpuna blokada ceste Sarajevo-Mostar nije deblokirala račune Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu. Iz Porezne uprave Federacije kažu, to će se dogoditi kad se ispune zakonski uvjeti.

Najljepši posao na svijetu

Slađana Dervišaj, babica u konjičkoj bolnici plaću nije primila 64 dana. Usprkos tome, svakodnevno na posao dolazi iz Mostara. Na prosvjed je došla sa suprugom, javlja N1.

“Iz Mostara dolazim, ali ovdje zarađujem plaću. Iz Mostara vozarim već 25 godina. Dio karte mi plaća tvrtka, ostalo ja od plaće, nitko se ne pita kako dolazim i kako se vraćam. Imam najljepši posao na svijetu i volim ga kao svoj život, ali na žalost prinuđeni smo na ovo”, kazao je Slađana Dervišaj, babica u Bolnici Konjic.

Slađanin suprug je rekao da je sinoć radila dvanaest sati i vozila gospođu koja se trebala porađati za Mostar.

“Došla je u 23 sinoć, zamislite koliko je radila”, govori.

A plaće nema jer su računi Bolnice i Doma zdravlja u Konjicu blokirani, blokirala ih je Porezna uprava zbog dugova koji prema procjeni Sindikata i Uprave u obje institucije dosežu 22 milijuna KM.

Plaćanje na rate

“Od 15. studenog je blokiran račun od strane porezne uprave, uputili smo upite Poreznoj upravi za odgođeno plaćanje koji nisu usvojeni, to je dovelo do blokade, koja nam sada trenutno uskraćuje hitnu zdravstvenu zaštitu”, naveo je Dženan Lepara, direktor Bolnice Konjic.

Šerif Isović, direktor PU FBiH, istaknuo je da do njega konkretno nije došao sporazum po kome bi se dogodilo plaćanje obaveza na rate.

“Je li on predan županijskom poreznom uredu Mostar, ja u ovom trenutku ne znam, jedina zakonska mogućnost je da oni podnesu zahtjev za odgođeno plaćanje, ili zahtjev za sporazumno plaćanje duga u ratama i onda kada se to dogodi ako se ispune svi uvjeti moguće je izvršiti deblokadu računa”, rekao je Isović.

“Djelomično su krivi svi oni koji su godinama trebali kontrolirati i financijska izvješća i što je išlo ovdje i što je usvajano u ovim zdravstvenim ustanovama“, kazao je Dalibor Vuković, predsjednik sindikata zdravstvenih radnika HNŽ.