PLAĆAT ĆE SE Poznato kada bi novi sustav ulaska u zemlje EU trebao stupiti na snagu

Hrvatska,migracije,iseljavanje,doseljavanje,stanovništvo
Ilustracija

Iako je pretprošle godine najavljeno da će Europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS) biti uveden tijekom 2023. ili 2024. godine i za državljane Bosne i Hercegovine koji putuju u zemlje EU, Klix.ba saznaje da se to očekuje tek sljedeće 2025. godine.

Iz Izaslanstva EU u BiH za Klix je danas rečeno da se očekuje da će ETIAS postati operativan sredinom 2025. godine.

"Novi sustav putovanja će omogućiti efikasnije i brže procedure granične kontrole, manje birokracije, manje kašnjenja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju iregularnih migracija i općenito efikasniju proceduru upravljanja granicom", rekao je glasnogovornik Izaslanstva EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Putem ETIAS sustava ne uvode se ponovo obaveze slične vizama, a putnici iz zemalja bezviznog režima s EU, uključujući one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će uživati pogodnosti bezviznog režima.

Ipak, prije putovanja morat će popuniti aplikaciju i platiti naknadu u iznosu od 7 eura.

"Državljani izvan EU kojima nije potrebna viza za putovanje u šengensku zonu morat će prije putovanja podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja putem jednostavne procedure preko ETIAS-ove web stranice ili mobilne aplikacije, uz obavezu plaćanja naknade u iznosu od 7 eura. Prijava i plaćanje će biti moguće isključivo putem interneta, a za sada nisu predviđene druge mogućnosti prijave ili plaćanja", dodali su iz Izaslanstva EU.

Aplikanti mlađi od 18 ili stariji od 70 godina bit će oslobođeni ovog plaćanja.

Odobrena ETIAS dozvola vijedi tri godine ili do isteka važenja putne isprave, a odobrenje dozvoljava građanima koji nisu iz EU da ostanu u EU i šengenskoj zoni 90 dana.

Državljani izvan EU koji imaju službeni boravak u zemlji EU mogu biti izuzeti od EES-a i ETIAS-a.