Pitali smo Kordića kakva je razlika između obične trgovine i trgovine na benzinskoj crpki, kaže "Nismo još kliknuli, dugoročno neće nitko ići po hranu na pumpu"

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Odluka o (ne)radu nedjeljom u Gradu Mostaru u doglednom će se razdoblju zasigurno morati dorađivati. Naš portal je primio više upita vezano za rad kladionica koje su ostale otvorene, o čemu smo već pisali, ali i o radu prehrambenog dodatka benzinskih crpki.

Obične trgovine zatvorile su vrata nedjeljom, pa se promet slio na pojedine benzinske crpke. Kakva je razlika između obične trgovine i marketa na benzinskoj koji nudi sve što i mala trgovina, pitali su nas iz nekoliko trgovina na području Grada Mostara. 

Druženje s gradonačelnikom iskoristili smo da nedoumice građana preusmjerimo donositeljima i izvršiteljima odluke o radu nedjeljom. Gradonačelnik smatra da će to nadoći, a ako ne nadođe, tvrdi, otvoreno je i pitanje dorade. 

“Kad je krenula ideja oko neradne nedjelje prvo je pitanje bilo što ćemo s benzinskim crpkama. Pa je bila neka ideja da se njima dozvoli da prodaju samo benzin. I što se onda događa? Dođem, natočim benzin, uzmem čokoladu, i onda mi netko oduzme čokoladu. Nema idealnog rješenja, niti te odluke koja će sve popeglati i da bude super. Uvijek se dodatno otvori novi problem”, stajališta je Kordić. 

Mišljenja je da 'još nismo kliknuli'. 

“Benzinske crpke imaju cijene kakve imaju, nije ista cijena u dućanu i na benzinskoj crpki, to je jedna stvar. Druga stvar, mislim da je trenutačno skočio promet na benzinskim crpkama zato što se mi još u glavi nismo prebacili da kupimo kruh subotom. Dugoročno neće nitko kupovati prehranu na crpkama, jer je tamo skuplje i jer je to samo stvar vremena i navike. Mislim da će se to samo od sebe riješiti, no bude li zlorabljenja ovoga da se benzinske crpke preusmjere u trgovine morati ćemo reagirati”, kazao je gradonačelnik. 

Upitan oko opcionalnog dana, budući da su neke trgovine izabrale nedjelju za radnu, a ponedjeljak ili neki drugi dan za neradni, Kordić je istaknuo da su i tu moguće intervencije. 

“Imali smo opciju da prođe odluka kakva jest, pa da preko medija pravimo pritisak na trgovačke lance da se poštuje nedjelja. Budući da je Mostar turistički grad ima potrebe negdje da se radi nedjelja. Bude li se odluka zlorabila Vijeće će intervenirati. Tu ste i vi mediji da pišete o svim aspektima odluke, ne vidim razloga da se u budućnosti ne ukine mogućnost alternaticvnog dana na Gradskom vijeću Mostara. Na koncu inicijativa o neradnoj nedjelji iz vijeća je i krenula”, istaknuo je on. 

U Hrvatskoj je taj problem završen na način da se nedjeljom radniku plati duplo veća dnevnica, no u BiH još nismo u toj fazi. 

Nakon odluke o neradu nedjeljom stanje na terenu je podijeljeno.

Mnogi su sretni što nedjelju više neće raditi, neki su se pokušavali izboriti za neradnu nedjelju, ali je uprava odlučila da će se nedjelja raditi(Plaza), negdje je bilo i otkaza. Otvoreno pitanje su i dalje kladionice. Grad je tu, tvrde tako, nemoćan, budući da federalni propisi kažu da kladionice rade.

 „Radno vrijeme kladionica može trajati od 7 sati do 23 sata svakim danom neovisno od toga je li u to vrijeme, zakonom ili drugim propisom određen neradni dan“, kaže se u federalnim propisima. 

Radom trgovina na benzinskim crpkama, koje bilježe pojačan promet diskriminirali smo obične trgovine i u njihove kase slili promet, ili u kase onih koji su za neradni dan uzeli neki drugi, a ne nedjelju.