Pet godina djeci u HNŽ-u izdaju bezvrijedne papire, ili ne daju ništa

Ovu informaciju potvrdilo nam je nekoliko roditelja koji nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i programu po devetogodišnjem obrazovanju. Oni tvrde da se suočavaju s problemima zbog toga jer u pojedinim školama učiteljice izdaju na običnim papirima potvrde ili uvjerenja s ispisanim ocjenama, dok u pojedinim školama čak niti pet godina od početka devetogodišnjeg obrazovanja djeci nije dodijeljen nijedan dokument.

Nezabilježen slučaj

Takvih problema nije međutim bilo u školama s osmogodišnjim obrazovanjem jer su djeci izdavana uvjerenja. Predsjednik sindikata učitelja Osnovnih škola HNŽ-a Slavko Lauš istaknuo je kako je ovakva situacija nedopustiva.

"Nikada u povijesti obrazovanja nismo imali ovakvu situaciju i jednostavno ja nisam čuo da bilo gdje u svijetu postoji ovako neuređeno stanje. Ravnatelji su dobili naputke da nastavnici trebaju pisati određena uvjerenja, ali ovo pitanje mora biti regulirano konkretnim aktima, što sada nije slučaj", rekao je Lauš za Večernji list.

Po njegovim riječima u tome dokumentu koji je stigao iz županijskog ministarstva obrazovanja nije dostavljeno objašnjenje kako se svjedodžba ili đačka knjižica može zamijeniti s nekim dokumentom koji bi od škole do škole bio potpuno različit.

"Pokrenut ću inicijativu da se prije početka škole razmotre i preuzmu rješenja iz drugih županija kako je to kod njih riješeno. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji političari i predstavnici ministarstva obarzovanja moraju sjesti zajedno i konačno riješiti ovo pitanje", pojasnio je Lauš.

Problemi nastaju onda, upozorili su roditelji kada djeca s roditeljima sele iz jednoga dijela BiH u drugi ili pak odlaze izvan zemlje kada nemaju uredna uvjerenja o završenom stupnju obrazovanja. U tome slučaju škole im izdaju posebne potvrde navodeći samo koji su razred škole završili.

Poštovati naputak

U ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a pojasnilli su kako je u lipnju upućen naputak ravnateljima škola o tome da trebaju izdavati uvjerenja djeci u devetogodišnjem obrazovanju o svakom pojedinačnom završenom razredu. Tako bi nastavnici uz valjani pečat škole jednostavno samo ispisali potvrde o završenom razredu navodeći i svaki pojedinačni predmet i ocjenu koju je učenik dobio.

Na taj bi način privremeno bio riješen problem do konačnog uređenja ovoga pitanja. No, uz propust ministarstva u višegodišnjem nerješavanju ovoga problema, prisutna je i lijenost ili nepoštivanje naloga resornog županijskog ministra.