Pesticidi u crnom i zelenom čaju, a u krumpiru bakterija

rad, radnici, poskupljenje, hrana, kupci, trgovina, šoping, Mostar, Široki Brijeg, skupoća, Federacija BIH, PDV, Dalmacija, Hercegovina, hrana, namirnice, cijene, trgovine, sirovo povrće, hrana, Hercegovina, teka, dug, hrana za jelo, teške krađe, krađa, BIH, troškovi, prava potrošača, cijene, kupac, trgovina, potrošači, prava potrošača, BIH, trgovina, rad nedjeljom, obitelj, rad nedjeljom, trgovci

Da njihove tvrdnje imaju smisla, pokazalo se na niz primjera otrovne, kancerogene, GMO i stare hrane koja se našla na policama bh. trgovina.

Sumnjiva piletina
U BiH se u prodaji nalazi piletina puna hormona i sumnjive kvalitete, uvezena iz Brazila, Argentine ili Turske, čije je konzumiranje opasno po zdravlje ljudi. Ovo tvrde domaći proizvođači piletine, dodajući da se najčešće radi o mesu treće ili četvrte klase kvalitete, koja se reciklira nakon čega se dodaju razni sastojci koji poboljšavaju izgled, okus i miris mesa, nakon čega se dalje preprodaje. Imamo i uvoz sumnjivog mlijeka iz Afrike, voća i povrća iz Turske i Kine, ribe iz Japana.

Kontrole na graničnim prijelazima nisu uspjele spriječiti da u BiH uđe mlijeko u kojem je otkriveno prisustvo aflatoksina, kao ni štrudle srbijanskog proizvođača Žitoprerada DM iz Novog Bečeja u kojem je pronađena povišena razina ohratoksina A s potencijalnim kancerogenim djelovanjem.

S domaćeg tržišta prošle godine je povučena i tunjevina španjolskog proizvođača "Marfish val", čija se štetnost ogleda u povećanoj količini histamina, a medijske stupce mjesecima su punile informacije kako se u ovu zemlju uvozi meso staro po 10 godina. Poseban naglasak u posljednje vrijeme stavljen je na lješnjak iz Azerbajdžana i kikiriki iz Brazila, u kojima je, utvrđeno prisustvo kancerogenog aflatoksina. Slijede crni i zeleni čaj iz Kine, u kojem su otkriveni pesticidi, tjestenina iz Kine koja je opasna zbog prisustva aluminijuma.

Prošle godine je građanima BiH serviran i krumpir iz Egipta, čiji je promet zabranjen kada se saznalo da je zaražen opasnom bakterijom Da se u BiH nastoji uvesti sve i svašta, govore i podatci inspekcija. Kontrolama Inspekcije za hranu, koja djeluje u okviru Inspektorata Republike Srpske (RS), u prošloj godini je spriječen promet oko 232 tone "sumnjivih" proizvoda za prehranu ljudi.

Ta inspekcija je lani u vanjskotrgovinskom nadzoru izvršila 60.419 kontrola pošiljki hrane, od kojih je uzeto 4017 uzorka za laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti. Na osnovi inspekcijskih pregleda i rezultata laboratorijskih analiza kod 101 pošiljke utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, mikrobiološku i kemijsku neispravnost i istekao rok upotrebe.

Nakon otklanjanja nedostataka na deklaracijama, 53 pošiljke su puštene u promet, dok je po nalogu inspektora 10 pošiljki vraćeno pošiljatelju, a 38 uništeno.

Uništena hrana
Ukupna količina hrane stavljena izvan prometa je oko 232 tone i 12.000 komada jaja, od čega je uništena 181 tona i 12.000 komada jaja, a pošiljatelju je vraćena 51 tona, podaci su Inspekcije za hranu.

Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljki mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, sirovina za proizvodnju osvježavajućih pića, voćnih sokova, energetskih pića, dodataka prehrani, aditiva, mesnih proizvoda, konditorskih proizvoda, šećera i začina. Kada je u pitanju povlačenje s tržišta, reagira se uglavnom kada je određen broj kupaca već konzumirao proizvod.

Večernji list