Perica Stanić prvi na rang listi za direktora SIPA

Perica Stanić, Sipa, rang lista, Perica Stanić, Sipa, Sipa, Perica Stanić, Đuro Knežević

Perica Stanić, aktualni direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), našao se na prvom mjestu rang-liste uspješnih kandidata za tu poziciju, koju je danas sastavio Nezavisni odbor parlamenta BiH.

Potvrdio je to izvor "Nezavisnih", koji podsjeća da se rang-lista uspješnih kandidata za novog direktora dostavlja Ministarstvu sigurnosti BiH.

Iza Stanića, sljedeći na rang-listi je Darko Ćulum, aktualni direktor Policije Republike Srpske, dok je na trećem mjestu Žarko Laketa, policijski službenik iz Trebinja.

Inače, Stanić je u veljači ove godine, a prema informaciji MUP-a RS, stekao uvjete za mirovinu, međutim to neće biti prepreka da se nađe na listi uspješnih kandidata.

"Nezavisni odbor ne treba utvrđivati je li je neko stekao uvjete za mirovinu ili nije. To treba uraditi netko drugi, oni koji imenuju. Sva potrebna dokumentacija iz uvjeta konkursa je dostavljena i tu se naša priča završava", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Nezavisnom odboru.

Isti izvor podsjeća da je za poziciju direktora SIPA konkurirao i Goran Zubac, bivši direktor te agencije, ali se nije našao na listi uspješnih kandidata.

Ranije se spekuliralo da on nije mogao ni konkurirati zbog pravosnažne presude, međutim ispostavilo se da to nije točno. Kako saznajemo, Zubac je u dokumentaciji dostavio i uvjerenje o nekažnjavanju.

Nakon što Nezavisni odbor parlamenta BiH završi proceduru i listu dostavi Ministarstvu sigurnosti, ministar, u ovom slučaju Dragan Mektić, dužan je da Savjetu ministara BiH dostavi jedno ime s liste za imenovanje.

"Ne mora predložiti imenovanje prvog s liste, može i posljednjeg, i na kraju je do Savjeta ministara BiH koga će imenovati", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Podsjećanja radi, zvaničnici SNSD-a već nekoliko puta su isticali da Savjet ministara u tehničkom mandatu ne treba da imenuje nikoga, pogotovo ne direktora SIPA i OBA, kojem također uskoro ističe mandat.