PATRIJARH U MOSTARU NAKON 90 GODINA Navršava se 150 godina od osvećenja Sabornog hrama Svete Trojice

Saborna crkva Porfirije Mostar

Povodom obilježavanja 150 godina od osvećenja Saborne crkve u Mostaru, a nakon 90 godina od posljednje patrijarške Liturgije u ovoj Crkvi, patrijarh Porfirije posjetit će Mostar i predvodit će liturgiju u Sabornoj crkvi Silaska Svetoga Duha na apostole u Mostaru, u nedjelju 24. rujna 2023. godine s početkom u 9.00 sati.

Saborna crkva Porfirije Mostar

Iz Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru tim povodom su najavili i konačne završne radove u unutrašnjosti crkve, koji će i službeno označiti kraj obnove ovog simbola Mostara, koja je otpočela još 2010. godine. 

„Dolazak patrijarha Porfirija u Mostar je vrlo značajan za našu zajednicu, uzimajući u obzir da nijedan patrijarh nije služio liturgiju već 90 godina u Sabornom hramu. Posljednji je bio patrijarh Varnava 1933. godine, a i tad je bio rujan, isto vrijeme godine kao što je sad. Ujedno, navršava se i 150 godina od osvećenja Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru i takav jedan događaj zaslužuje dolazak patrijarha kao poglavara Srpske pravoslavne crkve, koji će ohrabriti sve vjernike u dolini Neretve i sve vjernike u Hercegovini“, rekao je Duško Kojić, starješina Sabornog hrama u Mostaru za Hercegovina.info.

Saborna crkva Porfirije Mostar

Patrijarh Porfirije stiže u subotu, 23. rujna, a u okviru posjete Mostaru posjetit će Manastir Žitomislić i crkvu u Prebilovcima, grad Mostar, Stari grad i Kujundžiluk, Gradsko vijeće Grada Mostara, gdje će biti primljen od strane gradonačelnika Kordića. Zatim, u nedjelju će služiti molitvu u Sabornom hramu u Mostaru u 9 sati, poslije čega će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve.

„Tom prilikom očekujemo prisustvo viših dužnosnika Bosne i Hercegovine, kao i država u regiji, poput Srbije, Mađarske i Crne Gore. Postojanje Sabornog hrama za Srbe znači ostanak u Mostaru, a za sve ostale povratak jedne razglednice i simbola grada Mostara u punom sjaju“, kazao je Kojić. 

Kako kaže, svi Mostarci s kojima se on dosad susretao, s kojima živi i diše, jako su raspoloženi i zainteresirani svojim pitanjima kad će biti završena Saborna crkva te objašnjava da je ovo jedna građevina koju svi doživljavaju kao svoju.

Saborna crkva Porfirije Mostar

„Ova obnova predstavlja simbol obnove Mostara, a naša deviza je još početkom obnove bila 'Obnovimo hram, obnovimo Mostar'. Raspoloženje je bilo takvo da smo najprije ukrasili hram s vana, a za kraj ostavili unutarnje dijelove i uređenje partera, kako bismo pokazali dobru volju prema gradu, jer želimo da ovaj grad izgleda ljepše“, objasnio je Kojić.

Priča oko izgradnje zvonika Saborne crkve, već je svima dobro poznata i najbolje opisuje raspoloženje Mostaraca, a radi se o donacijama tri dobra Mostarca i prijatelja tri različite vjeroispovijesti, koji su namjerno ili nenamjerno i odredili pravac čitavog projekta obnove.

Saborna crkva Porfirije Mostar

„Obnovu zajedničkim snagama organiziraju grad Mostar, naša eparhija i crkvena općina Mostar. Detaljnije o stavljanju točke na završne radove i obnovu ovog hrama, govoriće se nakon donatorskog ručka, jer se nadamo da ćemo tada skupiti dovoljno sredstava te da će patrijarh sljedeći put dolaziti drugim povodom, a to je osvećenje Sabornog hrama“, pojasnio je Kojić za naš portal. 

Kada je u pitanju broj pravoslavih vjernika, u Mostaru postoje četiri parohije, Bijelo polje, Blagaj, Mostar i Žitomislić.

Saborna crkva Porfirije Mostar

„Tu služi više sveštenika, a otprilike broj Srba je između 3.000-4.000. Kad su u pitanju njihovi problemi sa kojima se susreću, oni su pretežno kao i kod svih drugih ljudi u našoj zemlji. Trudimo se da pomažemo socijalno ugroženim obiteljima te da se svima približimo i pomognemo, naročito s duhovne strane“, istaknuo je Kojić.

Trenutačno se završava glavni projekt uređenja enterijera hrama i kreće se sa izradom glavnog projekta uređenja partera hrama i njegovog dvorišta. 

Saborna crkva Porfirije Mostar

„Jutros sam obišao radove, radnici završavaju sa radovima na podnom grijanju i sustavom ventilacije, te pripremom za podove. Nade su da ćemo što prije završiti sve radove i da će ubrzo biti osvećenje hrama. Nadamo se da će biti pušten u što skorije vrijeme u funkciju, u smislu da tu imamo svakodnevna bogosluženja i nedjeljne liturgije“, zaključio je Kojić.

Saborna crkva Porfirije Mostar

Saborna crkva u Mostaru izgrađena je 1873. godine i predstavlja jedan od najljepših simbola grada Mostara. Veličanstvena, monumentalna i živopisna crkva posvećena Svetoj Trojici bila je jedna od najviših i najljepših pravoslavnih crkava na Balkanu, a njena obnova nakon rušenja 1992. godine otpočeta je 2010. godine. Do kraja 19. stoljeća predstavljala je najveću crkvu na ovim prostorima.

Saborna crkva Porfirije Mostar

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.