Partizani strijeljali 80 ranjenika u Brčanskoj bolnici

partizani, bolnica, Brčko
Kada su partizani 07. travnja 1945. god, poslje povlačenja Hrvatske vojske zauzeli Brčko, pokupili su sve ranjenike i bolesnike iz bolnice, odveli su ih oko 300 metara od bolnice u Brčkom strijeljali ih te bacili u iskopanu jamu koju su tek sutra zagrnuli zemljom. Među tim ranjenicima kojih je streljano oko 80 nalazila su se i tri poznata: lica Mijo Ninić, Mijo Augustinović i Nikica (Pavičin) Jurković koji je bio ranjen u noge.

Nakon strijeljanja prva dvojca su odmah ostali mrtvi dok je Nikica ostao živ. Zajedno sa svim ostalim pao je u jamu, ali po zakonu nevjerojatne slučajnosti niti jedan metak ga nije pogodio u vitalne organe tijela. Gledajući smrti u oči i čuvši zaglušujući prasak pušaka, od straha je pao u nesvijest i probudio se tek u jami, jedini živ među mrtvima.

Kada je osjetio da je živ, mazao se po čelu krvlju mrtvih kako bi izgledalo da među strijeljanima nitko nije ostao živ. Kada je pala noć, pod okriljem mraka izvukao se iz jame, puzeći se odvukao do najbliže kuće, javio se i zamolio za pomoć. Kada se domaćici kuće javio i kazao tko je i što se desilo, ona ga je sakrila u kuću i nahranila. Na njegovu zamolbu ona je odmah sutra dan javila njegovim u selo Bijelu da dođu po njega.

Ići u Brčko po njega u takvoj situaciji bilo je vrlo rizično jer je svako kretanje ljudi (naročito Hrvata) bilo pod represivnom partizanskom kontrolom. Rodbina je zamolila susjeda Aleksu Simića bogatog trgovca iz Bijele koji je surađivao sa partizanima te ih izdašno i materijalno pomagao da on svojim kolima dovuće Nikicu. On se odazvao ovoj zamolbi, otišao je svojim kolima u Brčko te krišom dovezao Nikicu u Bijelu i predao ga njegovoj rodbini.

Neki od poznati partizanski ubojica ranjenika, te poslje masovnih strijeljanja civila po Brčkom su bili: Dževad Kobić i Mirko Dasović, sin Franje, općinskog službenika, a uz njih glavni egzekutor je bio Đorđe Kajdić. Važno je napomenuti da se za čitavih 50 poslijeratnih godina o svim tim događajima nije smjelo progovoriti. I danas dan se vlasti današnjeg Brčko Distrikta nisu udostojile obilježiti to masovno grobište ili ekshumirat nevine pobijene ranjenike da ih rodbina dostojno sahrani. To su uglavnom bili Hrvati i Muslimani sa prostora Brčkog. I naravno ni za ovaj zločin nitko nikad nije odgovarao niti ga je ikad pomenuo bilo koji javni medij!

komunistickizlocini.wordpress.com