Parlament F BiH: SDA 29, SBB 17, HDZ BiH i DF po 14, HDZ 1990 5 zastupnika

prebivalište, zakon o prebivalištu, BIH, izbori, Predstavnički dom, poslanici, parlamentarni izbori, plaće, Zastupnici, zastupnica, BIH, BIH, vlasti, parlament, parlament fbih, parlamentarna skupština, politička kriza  , parlament
...iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, imat će SDA, čak 29, od kojih 21 izravni, te osam kompenzacijskih mandata, saznaje Oslobođenje. Ovogodišnjim rezultatom, SDA će u odnosu na 2010. imati šest mjesta više.

U narednom četverogodišnjem mandatu veći broj mjesta imat će i SBB. Ova stranka je na izborima 2010. godine imala 13 mjesta, a sada, prema posljednjim podacima iz SIP-a BiH, imat će ukupno 17 - trinaest izravnih i četiri kompenzacijska.

Prema dosadašnjim projekcijama, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HDZBiH, HSS, HKDUBiH, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne) trebale bi imati 14 mjesta - izravnih 11 i tri kompenzacijska, a HDZ 1990 pet - četiri izravna i jedan kompenzacijski mandat. Koalicija stranaka HNS-a popravila je rezultat za dva mjesta u odnosu na mandat 2010 - 2014. godina, kao i HDZ 1990.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH bit će osvježen i novom strankom. Demokratska fronta trebala bi dobiti 14 zastupničkih mjesta - deset izravnih i četiri kompenzacijska. Jedno mjesto imat će i Naša stranka, te Laburistička stranka BiH Elvire Abdić Jelenović.

Ne bude li promjena, Stranka za BiH i BPS također bi mogli imati po jedno mjesto, a a-SDA dva. Treba kazati da je Stranka za BiH u prošlom sazivu imala devet mjesta. Najveći gubitnik izbora, SDP BiH, prema dosadašnjem stanju, trebala bi dobiti svega 13 mjesta, što je za 15 mjesta manje nego u prošlom sazivu ovog zakonodavnog tijela. Deset mandata osigurano je izravno, plus tri kompenzacijska.

U federalnom Parlamentu u naredne četiri godine, kako sada stvari stoje, neće biti Lijanovićeve Narodne stranke Radom za boljitak. Ova stranka je u prošlom sazivu imala pet zastupnika.

Isti slučaj je i sa DNZ-om i HSP-om, koji su do sada imali tri mjesta, a prema dosadašnjim rezultatima, izborni prag nije prešao ni SNSD, koji je u proteklom mandatu imao jednog zastupnika u Zastupničkom domu FBiH.