PARKING STUBIĆI U MOSTARU Postavljeni prema elaboratu bez potpisanog autora i bez suglasnosti Gradskog vijeća

Stubići Mostar

Početkom travnja na ulicama Mostara počelo je postavljanje plastičnih stubića na površinama na kojima nije dozvoljeno parkiranje. Tada je iz JP MO Parking d.o.o. priopćeno kako se ovi stubići postavljaju "sukladno Elaboratu i Rješenju Odjela za Urbanizam Grada Mostara, u kojemu su definirane lokacije i tehničke specifikacije stubića."

Inspekcijski nadzor pokazao da su stubići postavljeni nelegalno

Po postavljanju, gradski vijećnik HRS-a, Silvio Bubalo, podnio je zahtjev za inspekcijski nadzor, kako bi se utvrdilo jesu li stubići postavljeni na zakonski propisan način. 

Nadležna inspektorica iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara nakon uvida u Elaborat i akta Odjela za urbanizam i građenje, te izvršenog nadzora izvještava:

"Iako Elaborat koji je, kako se navodi, sastavni dio navedenog rješenja izrađenog (prema izjavi JP MO Parking) od ovlaštenog organa upravitelja javnih puteva na području Grada (Uprava Grada- Odjel za urbanizam i građenje- Služba za urbanističko planiranje) nema podatak o stručnom nositelju kao autoru Elaborata niti pečata službene ovjere od Odjela za urbanizam i građenje".

Nitko nije potpisao elaborat o postavljanju stubića

Zanimljivo je kako je Elaborat prema kojem su se stubići postavljali nepotpisan, a potpisa odgovorne osobe nema ni na aktu kojeg je izdao Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Bubalo najavljuje kako će zbog kršenja zakona i preskakanja ovlasti tražiti poništavanje Rješenja i uklanjanje nezakonito postavljenih stubića sa prometnica Mostara.

"Zahtjev za inspekcijski nadzor podnesen 30.04.2024.g. potvrdio je da su prometni stubići po cestama Grada Mostara postavljeni nezakonito", tvrdi on.

Gradsko vijeće nikada nije dalo potrebnu suglasnost

"Uz odgovor Službe za inspekcijske poslove, dobili smo rješenje doneseno od strane gradonačelnika Marija Kordića kao i elaborat za postavljanje prometnih stupića bez potpisanog autora i pečata.
U odgovoru je između ostalog jasno utvrđeno da su i stubići u Ulici kneza Domagoja (kod stare kirurgije) nezakonito postavljeni jer ih nema ni u tako anonimno izrađenom elaboratu, a Rješenje doneseno od strane gradonačelnika Marija Kordića nezakonito je jer on nema nadležnost da ga donese.
Zakon o cestama FBiH je jasno definirao kako se održavanje, zaštita, rekonstrukcija, obnova, mora raditi sukladno Godišnjem planu. Članak 25 zakona kaže kako za lokalne ceste i gradske ulice je mjerodavan općinski načelnik odnosno gradonačelnik, a suglasnost daje nadležno gradsko ili općinsko vijeće.
Gradsko vijeće Grada Mostara nikad nije dalo suglasnost na postavljanje prometnih stubića!" tvrdi Bubalo.

Stubići postavljani i mimo elaborata

I zaista, uvidom u Dnevni red sjednica Gradskog vijeća Mostara, jasno je kako točka o postavljanju stubića nikada nije iznesena pred vijećnike, te se oni o njoj tako nisu mogli ni izjasniti niti dati svoju suglasnost. Na ovaj način gradonačelnik je preskočio jednu bitnu instancu u odlučivanju i po svemu sudeći, na svoju ruku donio ovu odluku. 

Zanimljivo je i to da su na nekim mjestima koja nisu uopće navedena u spornom elaboratu postavljani stubići, a nejasno je po čijoj je odluci to rađeno.

Mostarska parking tvrtka plastične stubiće je nabavila izravnom pogodbom od tvrtke Buljan ceste iz iz Kreševa, a plaćeni su 5.980,00 KM bez PDV-a.

Bubalo je svoj zahtjev, kao i izvještaj o inspekcijskom nadzoru postavio na uvid javnosti putem sljedeće poveznice:  https://we.tl/t-3RkHLKVFyx

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.