'PA TKO JE TU LUD?' Zračna luka u Trebinju planira duplo veći terminal od onoga u Sarajevu

Zračna luka Trebinje

Zračna luka Trebinje, koja je trebala biti u funkciji do kraja 2022., a još nije ni prva lopata zabijena u zemlju, objavila je detalje izgradnje.

Zračna luka će se nalaziti kod naselja Hum, na entitetskoj granici s FBiH. Ukupna površina zračne luke će biti 48.805 kvadratnih metara, piše Zamaaero.

Objekti će biti: Terminal 38.640 kvadratnih metara, kontrola leta 2.515 kvadratnih metara, od čega je toranj 2.280 kvadratnih metara, vatrogasna stanica od 1.710, garaža od 2.947 i praonica vozila od 270 kvadratnih metara, pregled službenih osoba 852 kvadratna metra, svi prostori za gorivo (skladišta, pretakalište, pumpna stanica i dr.) 1.972 kvadratna metra, ostali tehnički prostori aerodroma (eko zona, kontrola naplate parkiranja, prostori za pse, granična policija…) 2.144 kvadratna metra i poletno-sletna staza od 3.500 metara.

Autori analize naglašavaju da je prometna infrastruktura do zračne luke loša, da se radi o lokalnim cestama koje su u vrlo lošem stanju, nezadovoljavajuće širine, a na mjestima je sigurnost prometa vrlo ugrožena.

Na lokaciji postoji vodovod, ali ne postoji kanalizacija, niti termotehnička instalacija.

"Trebinje će imati terminal od 38.640 kvadrata što je više od pola terminala Zagreba koji je 68.883 kvadratna metra. Ovo je točno duplo više od Sarajeva. Pa tko je tu lud", pita zrakoplovni analitičar Alen Šćuric.