Ove godine završava revizija 40.000 branitelja u FBiH

HVO postrojavanje

"Jedan od osnovnih programskih zadataka u ovoj godini je nastaviti harmonizaciju i osigurati provedbu Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite jednako na području Federacije Bosne i Hercegovine i u svim županijama", najavio je federalni ministar branitelja Salko Bukvarević, piše Večernji list BiH.

Presude Ustavnog suda

Ističe kako revizija u prvoj fazi treba biti završena u potpunosti i za kontrolu u 2016. godini ostalo je još oko 40.000 predmeta, uključujući i one koji se ponovno (jedanput od tri puta) rade zbog postupanja po presudama Ustavnog suda Federacije BiH i predmete novih korisnika po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju. "U drugoj fazi, tj. u Institutu za medicinsko vještačenje bit će završena procjena u još oko 10.000 predmeta, a u trećoj fazi ­ upravnom rješavanju bit će završeno još oko 14.000 predmeta", kazao je Bukvarević. O tijeku revizije i svemu što će Ministarstvo odnosno imenovani timovi raditi po ovom pitanju Vlada Federacije BiH će imati informacije kvartalno. Također, u skladu s presudama Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, izvršeno je usklađivanje i pripremljene izmjene i dopune zakona braniteljske populacije, koje su upućene na razmatranje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i nalaze se u parlamentarnoj proceduri, te će na prvom zasjedanju domova Parlamenta u 2016. godini u setu biti razmatrane: izmjene i dopune Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko­invalidske zaštite, izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, kao i izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata. Bukvarević ističe i kako je u programskim zadacima ovog ministarstva osiguranje redovite isplate invalidnina svaki mjesec do desetog, invalidnine se isplaćuju za oko 91.587 korisnika, od toga oko 49.214 ratnih vojnih invalidnina i oko 42.273 obiteljske invalidnine. Inače, mjesečno se za ove namjene isplaćuju oko 24,7 milijuna KM, i očekuje se da će tijekom 2016. godine za ove namjene biti isplaćeno do 298,25 milijuna KM (odobreno proračunom).

Redovita isplata

"Uz navedeno, također trebamo osigurati redovitu isplatu naknada za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja za oko 5006 dobitnika ratnih priznanja, mjesečno će za ove namjene biti isplaćeno oko 1,3 milijuna KM , a u tijeku 2016. godine će biti isplaćeno do 17,591 milijuna", kazao je Bukvarević. Kada je riječ o novčanim sredstvima kojima će raspolagati ovo ministarstvo, zanimljivo je spomenuti kako je za potporu u radu Fondu za pomoć u stambenom zbrinjavanju branitelja planiran iznos od 675.000 KM, dok su za pomoć u liječenju planirana 1,3 milijuna KM. Za pomoć u radu udruženjima osigurano je 460.000 KM, a za nabavu automobila za RVI 100% prve skupine 2 milijuna KM.