VIDEO  Otpuštena djelatnica Zavoda u Pazariću koja je udarala dijete

Pazarić zlostavljanje

Djelatnica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić", za koju je utvrđeno da je nehumano postupala s jednim od štićenika dobila je otkaz, potvrdio je za BHRT ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić.

"Uposlenica je dobila rješenje o otkazu, bez otkaznog roka. Rješenje je već potpisano. Naravno, ispoštovali smo sve zakonom predviđene procedure. Ona je disciplinski sankcionirana otkazom, a kazneno će biti gonjena od strane Zavoda i od strane Ministarstva", rekao je Delić, gostujući u emisiji BHT1 uživo.

Sadržaj se učitava...

On je pokazao akte koje je Ministarstvo već uputilo federalnom i županijskom tužiteljstvu i svim ostalim ustanovama nadležnim za ovaj predmet i izrazio nadu da će tužiteljstvo po hitnoj proceduri provesti istragu.

Inače, sankcionirana osoba u Zavodu "Pazarić" bila je zaposlena kao pomoćni njegovatelj, sa završenom osnovnom školom.

Govoreći o stručnoj spremi zaposlenih, Delić je rekao, da "imamo taj plod zapuštenosti u svakom segmentu, posebno kad su ljudski resursi u pitanju".

"Sada su ti ljudi stekli određena prava i nemoguće je tim ljudima sada jednostavno podijeliti otkaze, oni imaju određena prava koja im garantiraju zakoni", rekao je ministar. 

"Pitanje je tko će raditi sa štićenicima ako nemate nove educirane radnike. Ovdje se ne smiju donositi ad-hoc rješenja, pod bilo kakvim pritiskom. Usvojen je Zakon o ustanovama socijalne zaštite, izrađeni su minimalni standardi u pružanju socijalnih usluga u ustanovama socijalne zaštite i oni će brzo biti upućeni u proceduru. Ti standardi će propisati sve, pa i određenu stručnu spremu koju je potrebno da svaki usplenik ima", naglasio je Delić.