ZBOG NASILJA NAD ŠTIĆENICIMA Danas prosvjedi ispred Zavoda u Pazariću

Pazarić zlostavljanje

Nakon još jedne objavljene snimke zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić u kojem je trenutno smješteno 338 djece i mladih s poteškoćama u razvoju, za danas u 15 sati su zakazani prosvjedi.

Roditelji štićenika, osim u jednom slučaju, do sada se nisu oglašavali. Nadležni s Unijom osoba sa invaliditetom, koja organizira prosvjed, komuniciraju samo preko medija, a direktor Zavoda je o najavljenom okupljanju ispred ustanove kojom rukovodi obavijestio policiju, prenosi BHRT.

Podsjetimo, zaposlenica Zavoda Pazarić koja na snimci udara mladića s poteškoćama u razvoju dobila je otkaz.

Nakon što se u medijima pojavila nova snimka nasilja nad štićenicima Zavoda Pazarić, resorno federalno ministarstvo najavilo je detaljnu istragu o tome što se događalo u ovoj ustanovi.

“‘Reci NE!’ zlostavljanju i diskriminaciji osoba i djece sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju”, parola je prosvjeda.

Pazarić zlostavljanje

Mirno okupljanje će se održati ispred Zavoda u Pazariću, na adresi Resnik bb.

Podsjetimo, prije samo četiri godine veliku medijsku prašinu podigle su fotografije na kojima se moglo vidjeti kako su štićenici Zavoda vezani za krevete, radijatore…

Najnoviju snimku je objavila Al Jazeera, a u razgovoru sa jednim od zaposlenika, koji je izjavu dao uz skrivanje identiteta, rečeno je kako se ovakve scene maltretiranja stalno događaju, da pojedinci pokušavaju upozoriti na njih, kako bi se udaranje štićenika zaustavilo, ali da do sada u vezi s tim nije ništa učinjeno.