Otpremljeni prvi glasački listići za glasovanje u dijaspori

Kombi glasački listići izbori 2022
SIP BiH

Iz tiskarnice 'Unioninvestplastika' d.d. Sarajevo je poštanskom operateru J.P. BH Pošta d.o.o., uz policijsku pratnju, predato 6.694 glasačkih paketa za birače koji na Općim izborima u BiH koji će se održati u nedjelju, 2.10.2022. godine glasuju izvan BiH putem pošte. Već danas će početi i otprema glasačkih paketa kao preporučene pošiljke. 

Ostatak glasačkih paketa će u petak iz tiskarnice biti upućen prema pošti, a u narednom tjednu, nakon rješavanja žalbi, preostali paketi.

Sukladno Izbornom zakonu BiH i Naputku o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati u nedjelju 2. listopada 2022. godine, večeras u ponoć (18.8.2022. godine) se zaključuje Središnji birački popis. Do 25.8.2022. godine Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH će objaviti broj birača po izbornim jedinicama. 

Sukladno članku 3.12a Izbornoga zakona BiH, birač koji promijeni prebivalište u razdoblju od 45 dana prije održavanja izbora, odnosno nakon zaljučivanja Središnjeg biračkog popisa, naći će se na izvodu iz Središnjeg biračkog popisa na redovitom biračkom mjestu u općini u kojoj je imao prebivalište do dana zaključenja Središnjeg biračkog popisa.

Sukladno članku 3.6 Izbornoga zakona BiH Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je odgovorno za točnost, ažurnost i ukupni integritet Središnjeg biračkog popisa. Izrada izvoda iz Središnjeg biračkog popisa za birače koji glasuju izvan BiH nije okončana. 

Nakon dodatne kontrole prijava birača izvan BiH i nakon prijema žalbi, Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je na 40. sjednici izmjenilo odluke koje se odnose na birače koji glasuju izvan BiH. Odluke će javnosti biti dostupne na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIP-a.