OTPAD U DRVARU Županijsko ministarstvo reagiralo nakon najave krivičnih prijava

Zgrada vlade HBŽ
Vlada HBŽ

U pogledu novonastale situacije i problematike vezane za neopasni otpad tekstila, koji je po izdanoj suglasnosti ministarstva okoliša i turizma FBiH uvezen iz Italije u Bosnu i Hercegovinu od strane gospodarskog društva 'Krom reciklaža' d.o.o., te odložen na pojedine lokacije na području općine Bosanskog Grahova i Drvara, a o čemu Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije (HBŽ) nije službeno kontaktirano nego je saznalo putem medija, Ministarstvo je poslalo dopis, odnosno reagiranje koje prenosimo u cjelosti.

"Ministarstvo je gospodarskom društvu 'Krom reciklaža' d.o.o. na osnovu dostavljene dokumentacije, a u skladu s odredbama Zakona o upravljanju otpadom ('Službene novine Federajcije BiH', broj 33/03, 72/09 i 92/17) (u daljnjem tekstu: 'Zakon'), rješenjem broj 07-01-19-6-2/20 od 19.02.2020. godine, izdalo dozvolu za upravljanje otpadom, za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i reciklaže neopasnog otpada, koje rješenje je pored podnositelju zahtjeva (stranci) ujedno dostavljeno i Upravi za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije.

Odmah po saznanju za opisanu problematiku i novonastalu situaciju, od strane Ministarstva u HBŽ je kontakrtiran nadležni županijski inspektor zaštite okoliša, koji je već pratio stanje na terenu i vršio očevid.

Vezano za navode koji su istaknuti u medjima i koji se odnose na održavanje javne rasprave, Ministarstvo ističe da odredbama Zakona koji je lex specialis u odnosu na Zakon o zaštitu okoliša ('Službene novine Federajcije BiH', broj 33/03 i 38/09) te u odnosu na druge propise, nije predviđena javna rasprava, shodno čemu ista nije ni provedena.

Ovim putem Ministarstvo ističe da se ograđuje od svih ostalih medijskih i drugih navoda, komentara i slično, te ističe da će u pogledu opisane problematike biti u daljnjem kontaktu s nadležnom Upravom za inspekcijske poslove i inspektorom zaštite okoliša i eventualno s drugim nadležnim organima, te da će poduzeti i druge mjere za koje je nadležno u skladu s odredbama Zakona, sve s ciljem rješavanja predmetne problematike", navodi se u reagiranju iz ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije (HBŽ).

Reakcija je uslijedila nakon što je ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo najavila pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih u institucijama HBŽ i općini Drvar.