PROBLEMI Ministrica ekologije FBiH najavila krivične prijave zbog otpada u Drvaru

Edita Đapo
StartBiH

Ministrica ekologije i turizma FBiH Edita Đapo najavila je da će u ponedjeljak, 6. srpnja, podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole firme 'Krom reciklaža' iz Drvara, čiji su postupci uznemirili i zabrinuli građane ove i općine Bosansko Grahovo.

"Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u općini Drvar i Hercegbosanskoj županiji koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužiteljstvu", navela je Đapo.

Ona je izrazila podršku načelniku općine Drvar Dušici Runić i građanima ove lokalne zajednice u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

Đapo smatra da je neophodno ispitati sve okolnosti kako je investitor iz Srbije dobio dokumente od Općinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od općine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo Ministarstvo građevine, obnove, prostornog uređenja i zaštite životne sredine HBŽ.

"Ministarstvo ekologije i turizma FBiH dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme 'Krom reciklaža' dobili smo uredne dokumente i na osnovu njih smo morali postupati", navela je Đapo. Ona je naglasila da je ministarstvo ekologije i turizma FBiH kada je u pitanju izdavanje dozvola u ovom slučaju dovedeno pred svršen čin, kao i u nekim drugim slučajevima.

Prema njenim riječima, ako stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niži nivoi vlasti, ministarstvo na čijem je čelu, htjeli to ili ne, prema zakonu mora izdati dozvolu, prenosi Srna.

"Zbog toga je sada neophodno da tužiteljstvo istraži kako je firma 'Krom reciklaža' registrirana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi općine Drvar, ali i sve druge detalje", navela je Đapo. Đapo je pozvala županijskog ministra da objasni zašto je županijska dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti.

"Ako je firma registrirana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije", istaknula je Đapo. Ona je poručila građanima da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen.