Otkriveno gdje će Jadranko Prlić služiti kaznu

Jadranko Prlić, Mostar, sahrana, Jadranko Prlić, Haag, BIH, Jadranko Prlić, Haag, Hrvatska zemlja, hrvatska šestorka u haagu, šestorka, Jadranko Prlić, Haag, Jadranko Prlić, Haag, Proces u Haagu, Haag, Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, suđenje, Jadranko Prlić, Jadranko Prlić
Arhivska fotografija

Nekadašnji premijer tzv. Herceg-Bosne i i osuđenik za rate zločine Jadranko Prlić, koji je u Haagu osuđen na 25 godina zatvora, bit će prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, objavljeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale.

U odluci koju je potpisao sudija Theodor Meron podsjeća se da je Mehanizam, odnosno Haški tribunal, postigao sporazum sa Velikom Britanijom u ožujka 2004. godine o izdržavanju zatvorskih kazni haških osuđenika u toj zemlji, te da je Ujedinjeno Kraljevstvo u tom smislu izrazilo spremnost da primi Prlića na izdržavanje kazne.

Meron navodi da je Mehanizam uputio zvaničan zahtjev Vladi Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo pristane bit će obaviješten i Jadranko Prlić kako bi se mogle izvršiti sve pripreme za njegovo prebacivanje", navodi se u odluci.

U saopštenju se dodaje da će Prlić ostati u pritvoru Haškog tribunala dok čeka prebacivanje u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prlić i još petorica nekadašnjih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane osuđeni su pred Tribunalom u Haagu 20. Studenoga 2017. godine na ukupno 111 godina zatvora.