Jadranko Prlić stekao uvjete za prijevremenu slobodu

Jadranko Prlić stekao uvjete za prijevremenu slobodu
EPA

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) priopćio je kako je obaviješten od Velike Britanije da će Jadranko Prlić, nekadašnji politički lider Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), od sutrašnjeg dana odslužiti polovicu svoje zatvorske kazne od 25 godina, čime bi prema britanskim zakonima mogao ispuniti uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu.

Prema priopćenju iz MKKS-a o polovici odsluženja kazne koje nastupa 18. veljače, Mehanizam je obaviješten o ovome krajem studenog prošle godine. Mehanizam nije objavio odluku, niti da li je takva odluka donesena, prenosi BIRN.

U pismu se navodi kako se britanska pravila o uvijetima puštanja na slobodu nakon polovice izdržane kazne ne odnose na ovaj slučaj i da se odluka o tome ostavlja na odlučivanje isključivo Carmelu Agiusu, predsjedniku Mehanizma. Dosadašnja praksa Mehanizma bila je posebno odlučivanje o svakom slučaju nakon odslužene dvije trećine kazne.

Haaški tribunal je u studenom 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih dužnosnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nekadašnjem ministru obrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku zapovjednika HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tijekom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.