OTKIDANJE OD USTA Hrana i dalje preskupa, a Mostarci brašno, mlijeko i meso plaćaju skuplje od Banjolučana

Vrećice hrana
Ilustracija

Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u BiH iznosi blizu 3.000 maraka, preciznije 2.916 za travanj ove godine, a 44 posto iznosa otpada na hranu. 

Hrana pak ne košta isto u svim gradovima BiH. 

Proizvodi isti, cijene druge

Kada se usporede cijene osnovnih životnih namirnica u Mostaru i Banjoj Luci, Mostar u odnosu na najveći grad Republike Srpske predvodi u većini slučajeva u cijenama analiziranih artikala. 
Tako se na policama mostarskih marketa kilogram pilećih prsa može naći po cijeni od 13.95 KM, dok u banjolučkim marketima cijena istog ovog prehrambenog proizvoda iznosi 12.99 KM, što pokazuje razliku od skoro 1 KM u cijeni. 

Pileća krilca ipak imaju manju razliku u cijeni, pa je tako u Mostaru njihova cijena 6.95 KM, dok je u Banjoj Luci 6.90 KM. Pored mesa, provjerili smo i uporedili cijene mlijeka, jaja, ulja, kruha, brašna, pojedinih začina, voća i povrća.
Cijena jedne litre mlijeka „'Z bregov“ u gradu na Neretvi iznosi 2.40 KM, što je za 31 fening skuplje u odnosu na Banja Luku, gdje mlijeko košta 2.09 KM. Ipak, jedna od uspoređenih namirnica koja je skuplja u Banjoj Luci nego u Mostaru jesu jaja, a Banjolučani za deset komada jaja 'L' veličine namirnice moraju izdvojiti čak 4.59 KM, dok Mostarci trebaju izdvojiti 3.95 KM.

Brašno skuplje u Mostaru

Jedan kilogram „Klasovog“ brašna u Mostaru iznosi 2.15 KM, dok je cijena istog proizvoda u Banjoj Luci 2.09 KM. Ukoliko se kupci pak odluče za kupovni kruh, prema mostarskim policama, za jednu bijelu štrucu kruha u količini od 500 grama izdvojiti će 1.80 KM, dok će u Banja Luci za jedan takav kruh biti dovoljno 1.70 KM. 
Rezani bijeli kruh od 600 grama proizvođača „Dubrave“ u Mostaru će koštati 2.65 KM, a za istu količinu rezanog pšeničnog kruha proizvođača „Manja“ Banjaolučani će dati 2.45 KM. Za jednu litru „Dijamantovog“ ulja, namirnice koja je u prethodnom razdoblju izazivala veliku pozornost zbog naglih povećanja prodajnih cijena u cijeloj BiH, Mostarci će danas morati izdvojiti 3.10 KM, čime zaostaju u cijenama za Banja Lukom, jer tamo isto ulje košta 3.23 KM. 
Što se tiče začina, cijena jednog kilograma Vegete je ista, pa tako ovaj začin u oba grada košta 9.60 KM, ali isto se ne može reći i za sol, jer u Mostaru kilogram ove namirnice iznosi 1.25 KM, a u Banjoj Luci 1.17 KM. „Agragoldov“ bijeli šećer u količini od jednog kilograma u Mostaru će iznositi 2.35 KM, a isti proizvod od istog proizvođača u Banja Luci će iznositi 2.27 KM. Kada je u pitanju povrće, provjerili smo namirnice poput jednog kilograma crvenog luka, gdje smo pronašli razliku od 71 feninga, jer u Mostaru ova namirnica košta 3.60 KM, a u Banjoj Luci 2.89 KM. Ipak, cijena jednog kilograma krompira u oba grada iznosi 2.95 KM. Kada je u pitanju voće, razlika u cijeni kilograma naranči iznosi čak 1 KM, jer u mostarskim marketima ovo voće košta 3.95 KM, a u Banjoj Luci 2.95 KM. Banane u Mostaru koštaju 2.75 KM, a u Banjoj Luci 2.69 KM.

Potrošačka košarica davno premašila plaću

I dok su se cijene naftnih derivata stabilizirale, cijene osnovnih životnih namirnica su ostale previsoke. 
Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u BiH iznosi blizu 3.000 maraka, preciznije 2.916 za travanj ove godine, a 44 posto iznosa otpada na hranu. Uzročno-posljedično sve više obitelji doslovce otkida od usta i štedi na osnovnim životnim namirnicama. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.