OŠTRA PORUKA EU "Neodgovorno je da BiH bude jedina zemlja u Europi koja nema javni RTV servis"

Zgrada FTV i BHRT
Hercegovina.info

Neodgovorno je da Bosna i Hercegovina bude jedina zemlja u Europi koja nema Javni RTV servis. Pozivamo političke lidere da hitno pronađu rješenje za stabilno financiranje javnih RTV servisa u BiH, priopćili su iz Delegacije Europske unije u BiH.

"Osiguranje financijske održivosti javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini (uključujući sva tri javna emitera - BHRT, RTVFBiH i RTRS) je dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Međutim, nije ostvaren nikakav napredak u ispunjenju ovog prioriteta i trenutna situacija s javnim emiterima u BiH, posebno kada je u pitanju BHRT, je izazovna", naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Posljednje Izvješće Europske komisije o BiH iz studenog 2023. godine naglašava da BHRT-u i dalje ozbiljno prijeti gašenje, nakon višegodišnjeg uskraćivanja stabilnog financiranja usljed neprovođenja Zakona o javnom RTV sustavu iz 2003. godine i dugotrajnih sporova pred entitetskim sudovima oko pozamašnih dugovanja RTRS-a prema BHRT-u. Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju financijskoj neovisnosti i održivosti javnog RTV sustava, a BiH je u riziku da postane jedina zemlja u Europi bez javnog RTV servisa na državnoj razini, navodi se u odgovoru Delegacije EU BHRT-u.

EU u BiH je pozivala javne emitere da riješe svoje unutrašnje probleme, te ohrabrivala sve nadležne vlasti da brzo djeluju u nastojanju da se omogući primjena učinkovitog i provedivog modela financiranja javnog RTV servisa, koji će biti u skladu sa Zakonom o javnom RTV servisu. Takav model bi trebao osigurati isplativ, neovisan i pouzdan javni RTV sustav, koji radi u najboljem interesu građana koji ga plaćaju. 

Kako bi pomogla BHRT-u u suočavanju sa izazovima s kojima se ovaj emiter suočava, EU u BiH je nedavno financirala izradu neovisne financijske procjene i analize kao temelja na kojem se mogu tražiti dalja rješenja. 

Osim rješavanja pitanja financiranja, potrebno je da nadležni u Bosni i Hercegovini dovedu do kraja ukupnu reformu javnog RTV sustava, koja će također obuhvatiti usklađivanje relevantnog entitetskog zakonodavstva o emitovanju sa zakonom na državnom nivou i osigurati političku neutralnost upravnih odbora, navodi se u priopćenju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.