Ostavka Slavena Bevande na mjesto člana Predsjedništva HDZ 1990

ostavka, Slaven Bevanda, HDZ 1990
...koje su u suprotnosti s temeljnim demokratskim procedurama, koje bi stranka koja u svom nazivu ima odrednicu «DEMOKRATSKA» morala poštovati, ovim putem Vas obavještavam da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto člana Predsjedništva HDZ 1990, na sve druge dužnosti u HDZ 1990, kao i na samo članstvo u stranci.

Podsjećam da se uvidom u WEB stranicu HDZ 1990, kao 1. razlog utemeljenja HDZ 1990 navodi da se isti osniva:
• zbog toga što je vodstvo HDZ BiH napustilo svoj program, kršilo Statut, vodilo nedemokratsku politiku u interesu određenih skupina i pojedinaca, a ne hrvatskog naroda u BiH;

Mada nikada nisam bio član HDZ BiH, smatram da je sadašnje vodstvo HDZ 1990, nastavilo «baštiniti» tu tradiciju, te da je u cijelosti napustilo svoj program, da krši Statut i vodi nedemokratsku politiku u interesu određenih skupina i pojedinaca.

Kao primjer navodim neovlašteno zaključivanje tzv. «Sporazuma o integriranju» s Hrvatskim narodnim savezom (bivšim NHI), strankom koja je u razdoblju 2000.-2002. god. kao članica i «perjanica» tzv. «Alijanse za promjene» pristala sudjelovati u neustavno i nelegitimno formiranim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i to protiv volje hrvatskog biračkog tijela, te najavljenom koalicijom sa strankama koje su činile tzv. «Platformu» također protiv volje hrvatskog biračkog tijela.

Zgrožen sam načinom donošenja odluka na 16. sjednici Predsjedništva stranke o tzv. «izbacivanju» članova stranke, te pokretanju stegovnih postupaka protiv članova Predsjedništva, bez da je istima omogućena bilo kakva mogućnost da iznesu svoju obranu ili da bar znaju tko ih i zašto optužuje, čime je Predsjedništvo teško povrijedilo odredbe Statuta i valjda prvi put od prestanka «mračnih vremena» nekome uskratilo temeljno ljudsko pravo - pravo na obranu i pravičan postupak.

Također kao član stranke iz Mostara, osuđujem donošenje odluke o raspuštanju najsnažnije stranačke organizacije Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar, kao i korištenje vulgarnih uličnih termina («izbacivanje») u službenim priopćenjima stranke.

S obzirom da se ovakvim nedemokratskim ponašanjem krše temeljna ljudska prava članova stranke, te da se zaključivanjem nezakonitih i protiv statutarnih sporazuma sa strankama koje su činile «nelegitimne» Vlade Federacije, krše temeljne odredbe programske deklaracije HDZ 1990, ne vidim dalju mogućnost sudjelovanja u radu stranke, te iz tih razloga i podnosim ovu neopozivu ostavku i istupam iz članstva HDZ 1990.

Na kraju se zahvaljujem svim članovima HDZ 1990, a posebno članovima Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar na dosadašnjoj suradnji.

Slaven Bevanda