Osman Mehmedagić u upisnom listu izjasnio se kao Hrvat

Osman Mehmedagić
Ilustracija/Avaz

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica priveden je po nalogu Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zbog afere „Diploma“, odnosno nezakonitog pribavljanja diplome s Američkog univerziteta u vlasništvu Denisa Prcića. Pored toga, Mehmedagić se sumnjiči i za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Podsjetimo, cijela farsa s Osmicinom diplomom počela je kada Inspektorat Republike Srpske krajem 2019. službeno poništio fakultetsku diplomu Mehmedagića, čime je izgubio potrebne uvjete za obnašanja funkcije direktora OSA-e. Mehmedagić je imao diplomu Fakulteta za poslovne studije u Banja Luci. 

Nakon poništavanja ove diplome, Mehmedagić je iznenada "iz rukava" izvadio i predao diplomu s Američkog univerziteta, kako bi i dalje mogao ostati na svojoj funkciji."Avaz" je, međutim, u posjedu Osmicinog upisnog lista na fakultet u Banjoj Luci. Ono što upada u oči je da se Mehmedagić, pod rubrikom "narodnost", izjasnio kao Hrvat. 

Osman Mehmedagić

Njegovo nacionalno izjašnjavanje na upisnom listu otvara još i brojna dodatna pitanja. 

Je li Mehmedagić lagao i o svojoj nacionalnost i je li bošnjačku poziciju na čelu OSA-e zauzeo kao Hrvat? Kako se to uklapa u Izetbegovićevu priču da je njegovo uhićenje udar na Bošnjake? I, na kraju krajeva, zašto se uopće i izjasnio kao Hrvat i do kada se tako osjećao.