OŠ ČAPLJINA NA SUDU ZBOG ŠTELE "Vidić mi je poručivao da se okanem ćorava posla, nije mi bilo svejedno“

skola dnevnik ocjene

Na Općinskom sudu Čapljina jučer je počelo suđenje po tužbi učiteljice engleskog jezika iz Čitluka R.M. protiv Osnovne škole Vladimira Pavlovića Čapljina, a radi natječaja za zapošljavanje u toj školi, gdje se tužiteljica prijavljivala za posao, bila najbolja kandidatkinja, no nije imala vezu, te nije ni primljena. 

Tri jedinice za učiteljicu bez štele

Punomoćnik tužiteljice ovom je prilikom istaknuo da je tužiteljica podnijela tužbu jer je na radno mjesto na koje je konkurirala izabrana kandidatkinja koja je već radila kod tužene. Naveo je da je prilikom bodovanja tužiteljici za 17 god radnog iskustva dodijeljeno samo 8 bodova dok je izabranoj kandidatkinji dano 6 bodova za 3 god staža. Dalje, da bi se nadoknadila prednost koju je njegova klijentica imala kod bodovanja dane su joj najmanje moguće ocjene, jedinice, i to iz sve 3 dimenzije ocjenjivanja - iz komunikativnosti, iz općeg i stručnog obrazovanja i moralne izgrađenosti. Nadalje, istaknuo je odvjetnik, tužiteljica je dobila obavijest o rezultatima natječaja koja je toliko štura da se iz nje ne vidi kako su bodovani kandidati nego je samo navedeno koja je kandidatkinja izabrana. 

„Tužiteljica je dolazila u tuženu ustanovu da bi ostvarila uvid u dokumentaciju o natječaju ali joj to nije omogućen nego je obaviještena da će biti pozvana. Tužiteljica je rukovodeći se protupravnom odredbom da svoje pravo na uvid u dokumentaciju ostvaruje kroz zahtjev za pristup informacijama, dobila pristup, ali u vrijeme kada je već istekao rok za prigovor“, istaknuo je, uz ostalo, odvjetnik tužiteljice Milenko Krčum dodavši da je potom prigovor njegove klijentice odbijen zbog neblagovremenosti. 

„Mi ističemo da smo tek u ovoj parnici saznali sve elemente povreda tužiteljičinih prava. Tužiteljica je po zvanju profesorica hrvatskog jezika i književnosti i profesorica njemačkog jezika i književnosti. Tijekom studija imala je prosječnu ocjenu 4, a iz predmeta metodika stranog jezika 4 ili 5. Ostalo je nerazjašnjeno do zaključenja pripremnog ročišta na temelju kojih činjenica je tužiteljica dobila 'kečine', te na temelju kojih činjenica je kandidatkinja koja je već radila u navedenoj ustanovi dobila petice. Mislimo da je tužni bio dužan navesti ove činjenice, a ne nas dovesti u situacije da razloge saznajemo tijekom rasprave“, kazao je Krčum. 

Punomoćnik tuženika, OŠ Vladimira Pavlovića Čapljina Goran Lukenda izjavio je da ostaje kod odgovora na tužbu i odgovora na dopunjeni tužbeni zahtjev te „da je jedini razlog što smo mi danas ovdje propust tužiteljice da blagovremeno izjavi prigovor. 

„Da je ista izjavila prigovor na odluku o izboru kandidata sa urednom poukom o pravnom lijeku o svim eventualnim greškama bi odlučio drugostupanjski organ, tako da je ista sama sebi uskratila to pravo. Posebno se ističe da joj je uskraćen uvid u spis na način kao to obrazlaže tužiteljica. Ista je od dana prijema odluke o izboru kandidata pasivno sjedila 7 dana ne čineći ništa te predzadnji dan isteka roka podnijela zahtjev za uvod u dokumentaciju“, istaknuo je, uz ostalo odvjetnik škole.

Saslušana je i tužiteljica R.M. Ona je, između ostalog kazala da joj je škola, odnosno ravnatelj, uskraćivala informacije o natječaju. 

'Ćorava posla'

„Kada sam bila u uredu ravnatelja dana kojeg sam opisala kada mi je predočena otvorena bilježnica i kad sam krajičkom oka vidjela da stvarni svaka godina radnog staža nosi po 2 boda, pitala sam ravnatelja i pomoćnicu kao ste mene bodovali za radni staž, što je bilo s mojim bodovima, ravnatelja se već tada vidno počeo tresti i bilježnica mu je odskakivala u rukama, a nije ništa rekao, a i pomoćnica me gledala tako ružno da sam jedva izašla iz ureda. U tom trenutku sam se osjećala poniženo, jadno i bespomoćno. kad sam došla u auto, stvarno sam plakala i jedva se dovezla kući, nisam mogla vjerovati vlastitim očima što se događa, veći sad mi je muka kada se sjetim“, posvjedočila je na sudu tužiteljica, uz ostale precizne navode na koji način joj je prolongiran i ograničavan uvid u dokumentaciju. 

Tijekom svjedočenja je istaknula da joj je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić po zajedničkim poznanicima poručivao da se „ne igra ćorava posla, jer i onako neću dobiti nigdje posao ako se budem hvatala u koštac s njime. Nije mi bilo svejedno kada sam čula da mi tako netko nešto kaže. Međutim opet sam smogla hrabrosti i snage i tu sam gdje jesam bez obzira na sve“.


O ovom slučaju portal Hercegovina.info prvi je pisao: 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.