MAJKA ČETVERO DJECE OGORČENA NATJEČAJEM U ČAPLJINI "To je štela da Bog sačuva"; RAVNATELJ "Nikakvog namještanja nije bilo"

Prazna učionica škola klupe
hercegovina.info

Županijski premijer Nevenko Herceg koncem prosinca, a na prijedlog resornog ministra Rašida Hadžovića potpisao je suglasnost za prijam 223 zaposlenika na neodređeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama u svim gradovima i općinama HNŽ-a. Uslijedilo je raspisivanje natječaja po školama, a predviđeno je primanje u stalni radni odnos 122 djelatnika u osnovnim i 101 djelatnika u srednjim školama.

Mnogi su očekivali da će upravo nakon ove informacije okončati višegodišnju agoniju čekanja i neizvjesnosti hoće li iduću školsku godinu raditi ili ne, međutim nezadovoljnici se već javljaju, i tvrde da se sve namješta. 

Našem portalu jučer se obratila učiteljica njemačkog jezika koja tvrdi da se prijavljivala za posao u Osnovnoj Školi Vladimira Pavlovića Čapljina na radno mjesto učitelja njemačkog jezika na neodređeno, no da ju je pretekla kandidatkinja s trostruko manje staža, i da je sve namješteno. 

“Nisi mi dali uvid u dokumentaciju, namjerno su kasnili osam dana nakon što je rok za žalbu istekao. Kad su mi nakon osam dana dali da vidim dokumentaciju, uvidjela sam da Bog dragi sačuva štelu i nepravdu. Ja radim skoro dvadeset godina, a gospođa koja radi radi samo tri godine, dovedena je tu po preporuci gradonačelnika Čapljine”, tvrdi majka četvero djece, kojoj je suprug nezaposlen (ime poznato redakciji), a predaje njemački u Općini Čitluk, no nikako ne može dobiti odgovor na neodređeno. Tvrdi da oni koji imaju vezu brzo dobiju punu normu i bivaju primljeni za stalno, a nju vuku u neizvjesnosti već desetljeće i pol. 

Navodi da su je u školu u Čapljini pozvali kada se više nije mogla žaliti, jer bi osoba koja je primljena izgubila posao. 

“Namjerno su čekali. Došla sam blagovremeno, a oni me vratili iz škole. Gospođa radi tri godine, za svaku punu godinu dobivaš dva boda. Znači ona je mogla dobiti šest bodova. Meni nisu htjeli pokazati moje bodovanje. A ja bez prekida, ljeto mi se ne računa, jer radimo do 30. lipnja svake godine imam punih 16 godina staža. To su 32 boda samo na stažu. Sveukupno su mi dali samo 17, a pet bodova nosi VSS, dva stručni ispit i imam godinu čekanja, kada se zbroje ljetni mjeseci. Pokrio je ravnatelj dokumentaciju listom da ja ne vidim, nije htio niti riječi reći. Namjerno je sabotirao da ja vidim sve na vrijeme”, ističe ogorčena čitateljica. Kaže da je nesnošljivo šta se radi prilikom zapošljavanja. 

“Kad sam ih pitala gdje su moji bodovi oni šute. To je katastrofa, da dobiješ slom živaca. Imaš četvero djece, sam radiš. Ako smijete napišite nešto o ovome. Kako oni to rade stručno i lopovski ja to vama opisati ne mogu”, ističe Čitlučanka. 

Ravnatelj OŠ Vladimira Pavlovića Mateo Jovanović tvrdi da ništa nije namještano. Upitan je li točno da je primljena osoba po preporuci gradonačelnika, a odbijena osoba s više bodova kaže također da nije. 

“Natječajno povjerenstvo je izvršilo uvid u dokumentaciju kandidata i predočilo školskom odboru to dvoje kandidata. Školski odbor je prihvatio drugu gospođu, a druga kandidatkinja se žalila, nakon čega smo joj omogućili uvid u dokumentaciju. Ona je istu pregledala, prijetila da će nas tužiti”, kaže Jovanović. Upitan koliko je bodova imala gospođa koja je primljena, a koliko odbijena gospođa kaže da “to su povjerljive informacije, to znaju kandidati i oni su svi dobili preporučenom poštom koliko je tko bodova imao. Mislim da bi bilo nekorektno od mene da uzimam u usta bilo koga od tih kandidata i dajem povjerljive informacije. 

Upitan je li točno da primljena gospođa radi samo tri godine, a odbijena 16, kazao je da ni to nije točno. “Gospođa ima svoje viđenje situacije, školski odbor ima drugo viđenje situacije, papiri su predočeni. Nikakvog namještanja nije bilo”, zaključio je ravnatelj. 

Inače, kada je školstvo u HNŽ pitanju gotovo sve je moguće. 

Još jučer smo pitali resornog ministara Rašida Hadžovića(SDA) kako je moguće da direktor odgojno obrazovne ustanove može biti pravomoćno osouđena osoba. Konkretno, Semir Šejtanić može biti direktor Osnovne škole Mujaga Komadina, a pravomoćno je osuđen zbog krivotvorenja dokumentacije
Šejtanić je svojim potpisom ovjerio službenu ispravu kojom je krivotvorio podatke o radnom iskustvu kolege iz SDA Aldena Kajtaza kao i poslovima koje je obavljao na poziciji nastavnika matematike i fizike u ovoj osnovnoj školi, temeljem čega je postao tajnik federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti. Šejtanić je još uvijek direktor, Kajtaz još uvijek tajnik, Hadžović još uvijek ne odgovara. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.