OPTUŽNICA PROTIV STIPE KRIŽANCA Serijski varalica opet pokušavao prevarom uzeti novac od umirovljenika

Stipo Križanac prevarant
Slobodna Dalmacija

Stipo Križanac (45), bivši vođa kriminalne bande poznate kao "biljanska grupa", našao se pred optužbama za pokušaj prevare četiri umirovljenika u Bosni i Hercegovini. Optužnicu je podiglo Tužiteljstvo Srednjobosanske županije, a potvrdio Općinski sud u Travniku.

Višestruki ponavljač kaznenih djela

Križanac, koji je već bio na listi najtraženijih bjegunaca u Hrvatskoj zbog prevara nad umirovljenicima, sada se suočava s optužnicom koja ga povezuje s pokušajima prevare na teritoriju BiH. Prema optužnici, njegov modus operandi uvijek je bio isti - kontaktirao je umirovljenike telefonom, predstavljajući se kao policijski inspektor i uvjeravao ih da su im bankovni računi u opasnosti.

Prva točka optužnice odnosi se na događaj u listopadu 2020., kada je Križanac kontaktirao M.G. iz Karlovca, lažno predstavljajući činjenice i dovodeći je u zabludu o prijetnji na njenom bankovnom računu. Žena je podigla novac, ali sumnjajući u prevaru, odbila mu ga predati te slučaj prijavila policiji.

Optužnica također opisuje Križančeve pokušaje prevare u Vitezu u studenom 2020. godine, kada je više puta pozvao V.H. iz Zagreba i prijetio joj nakon što je odbila predati novac.

Osuđivan 15 puta dosad, uvijek se vraćao prevarantskom načinu života

Iako su njegovi pokušaji prevara završili neuspješno, Križanac je otkriven u prosincu 2020. godine. Ranije je bio osuđivan više od 15 puta, uglavnom zbog prijevara i teških krađa.

Stipo Križanac bio je i vođa bande lažnih policajaca koji su harali Hrvatskom te prevarili na stotine umirovljenika skidajući im novac s bankovnih računa. 

Vitežani nisu iznenađeni “akcijom” svoga sugrađanina Stipe Križanca koji je otprije poznat po kriminalnim radnjama. Njegov najbliži rođak koji je želio da ostane anoniman tvrdi da je Stipo svojim nečasnim djelima “ukopao” svoga oca koji je radio na privremenom radu u Austriji.On je bio jedan od najvećih maloljetnih delikvenata u Austriji, pisao je svojdobno o njemu Dnevno.ba Stipo je rođen je u naselju Rijeka kod Viteza, a dospio je na listu najtraženijih bjegunaca u Hrvatskoj prije pet godina zbog milijunskih prevara hrvatskih umirovljenika, a u Zadru mu se sudilo zbog one iz 2010. godine kada je nasamario 65-godišnjeg Milu Liverića iz Vira, koji je u međuvremenu preminuo.

Znao se predstavljati i kao direktor banke

Prema policijskim izvještajima Križanac i članovi njegove tadašnje grupe starijim građanima Hrvatske lažno su se predstavljali kao policijski inspektori ili službenici banke, te su od njih uzimali bankovne kartice i s njih podizali novac. Pozivali su ih telefonom predstavljajući se kao policijski inspektori, te ih obavještavali da im je račun “provaljen” piše zadarski.hr

Uvjerili bi ih potom da im izdiktiraju PIN kod bankovne kartice, objašnjavajući pri tom da su se dva policajca uputila prema njihovoj kući kako bi im uzeli bankovnu karticu. Ubrzo su se umirovljenicima na vratima pojavili ozbiljni muškarci koji su se lažno predstavljali kao inspektori i nakon što bi od žrtve dobili karticu, otišli bi do bankomata i ispraznili im račun. Križanac se kao organizator prevare ponekada znao predstaviti i kao direktor banke.