OPTUŽENI POREZNI INSPEKTORI Od vlasnika salona ljepote tražili mito u iznosu od 5.000 KM

Mito i korupcija
Ilustracija

Tužiteljstvo RS-a podiglo je optužnicu protiv troje poreznih inspektora Porezne uprave RS-a zbog kaznenih djela trgovina utjecajem i primanje mita.

Optuženi su inspektor Porezne uprave Igor Grahovac zbog kaznenog djela trgovina utjecajem i viši inspektori Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslava Tubić zbog kaznenog djela primanje mita.

Oni su uhićeni 6. prosinca prošle godine, nakon što su viši inspektori primili mito od 5.000 KM u označenim novčanicama. Prema navodima iz optužnice, Grahovac se tereti kako je djelo počinio u razdoblju od 7. studenoga do 6. prosinca 2023. godine na području Banje Luke, prenosi Faktor.

Istaknuto je kako je kao ovlaštena službena osoba Porezne uprave RS-a bio raspoređen na radno mjesto porezni inspektor u Odjeljenju za kontrolu - Područni centar Banja Luka, kod viših poreznih inspektora Tubića i Dragičević-Mitrović.

Tijekom porezne kontrole oštećene J. G., vlasnice salona ljepote u Banjoj Luci, 7. studenoga prošle godine, utvrđeno je kako postoje dokazi o imovini, obvezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje porezni obveznik ima na raspolaganju.

''Nakon više obavljenih razgovora i sastanaka s J. G. i njenim suprugom G. G. u jednom caffe baru u Banjoj Luci, koristeći svoj službeni položaj i utjecaj, formiran na činjenici da su radne kolege u Poreznoj upravi, svjestan zabranjenosti svojih postupaka, posredovao je da ne unose u zapisnik činjenice bitne za utvrđivanje obveza i dokaza iz postupka provjere prijavljivanja i plaćanja poreznih obveza'', piše u optužnici.

Nadalje, Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslav Tubić se terete da su zajedno od G. G. i njegove supruge J. G. prvo tražili 6.000 KM, a potom iznos spustili na 5.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja ne izvrše službenu radnju.

''U jutarnjim satima 6. prosinca 2023. godine G. G. je, na unaprijed ugovorenom sastanku u caffe baru, na stolu za kojim su sjedili između rokovnika spustio bijelu kuvertu u kojoj se nalazio prethodno zahtijevani novac u iznosu od 5.000 KM u unaprijed pripremljenim novčanicama, obilježenim po apoenima i serijskim brojevima'', navodi se u optužnici.

Dodaje se kako je nakon završenog sastanka Dragičević-Mitrović sa stola uzela bijelu kuvertu s novcem i rokovnicima, a potom su zajedno napustili objekt kada su im prišli pripadnici MUP-a RS-a i uhitili ih.