OPORBA ŽZH "Ovo je nedopustivo i neodgovorno prema djeci, u čijem je interesu ovakav ignorantski stav prema njima?"

Prazne školske klupe
Ilustracija

Za ponedjeljak 13. prosinca zakazana je sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Sve oporbene stranke; HDZ 1990., HRS, HSP i HSP tražit će dopunu dnevnog reda sjednice s točkom "Stanje u školstvu sa posebnim naglaskom na štrajk u srednjim školama".

"Nakon 11 jednosatnih štrajkova upozorenja dana 24. studenog otpočeo je generalni štrajk u srednjim školama. 13. prosinca i trinaesti je dan štrajka i trinaesti radni dan bez nastave, a kraj se ne nazire. Smatramo nedopustivim i neodgovornim ponašanje nadležnog ministarstva i Vlade prema stanju u kojem su se našli naši učenici. Ni Ministarstvo ni Vlada nisu reagirali, ni pokušali reagirati. Nisu pozvali Sindikat na razgovore, nisu ponudili nikakvo rješenje, nisu se ni očitovali o ovoj situaciji niti javnosti, a ni nama zastupnicima. Ovakvo nešto nismo nikad ranije vidjeli, točnije nije se glasilo", navodi se u zahtjevu oporbenih vijećnika.

"Koji je cilj? Što se time postiže i u čijem je interesu ovakav ignorantski stav prema djeci i njihovom obrazovanju Podsjećamo da su djeca već prošla kroz teško razdoblje uzrokovano epidemijom. Imali su online nastavu i nastavu dan - dan koja je sigurno ostavila dalekosežne posljedice. Što je s maturantima? Oni su trenutno najugroženiji, a najodgovorniji i najpozvaniji za djelovanje po pitanju rješavanja ove situacije su predstavnici Ministarstva i Vlade. Vi ste pozvani i dužni djelovati sukladno situaciji, vi ste pozvani i dužni iznalaziti rješenja, a jedini način je razgovor sa Sindikatom. Ne možemo se ne upitati zar su zahtjevi Sindikata pretjerani, a to su potpisivanje Kolektivnog ugovora i izjednačavanje plaća s ostalim visokoobrazovanim korisnicima proračuna ŽZH- iako nije bit ove inicijative to pitanje, nego pitanje rješenja ovog neizvjesnog i mučnog stanja. Zbog svega navedenog, a u cilju rješavanja ove situacije, tražimo glasovanje o ovom prijedlogu i uvrštavanje spomenute točke u dnevni red", zaključuje se.

Podsjetimo, generalni štrajk prosvjetara u srednjim školama ŽZH-a započeo je još 24. studenog, a danas su štrajk najavili i u osnovnim školama ove županije.