OPORBA U ŽZH SPALA NA 2 ZASTUPNIKA Osim Devedesetke i HRS-ovac podržao HDZ-ove kandidate za Dom naroda

Ivan Pušić HRS ŽZH
Hercegovina.info / Jabuka

Osim što su zastupnici HDZ 1990 na sjednici Skupštine ŽZH glasovali za HDZ-ove kandidate za federalni Dom naroda, isto je učinio i novoizabrani HRS-ov zastupnik Ivan Pušić. 

'Republikanci' su treća snaga u županiji nakon HDZ-ove koalicije i HDZ-a 1990 za koje su upravo brojni članovi HRS-a tvrdili da su izborni uspjeh ostvarili zbog nemoralnih i neetičnih radnji te stoga još više čudi ovakva odluka. Ivan Pušić do skupštinskih klupa stigao je kao drugoplasirani na listi, a ispred njega je bio njegov stranački kolega iz Gruda - Tomislav Bandić. Tako je ova Skupština praktično ostala na dva oporbena vijećnika, spomenutog Bandića te Antoniju Banožić za koju nisu glasovale ni njezine stranačke kolege iz Devedesetke jer su htjeli ili 'morali' podržati HDZ-ove kandidate. Za razliku od Pušića, Bandić je na glasovanju poništio listić kojim bi dao legitmitet HDZ-ovim zastupnicima u federalnom Domu naroda, a sve je detaljno pojasnio na svom Facebook profilu.

"U ogromnu izlaznost u Zapadnohercegovačkoj županiji teško možemo vjerovati, pogotovo kada uzmemo u obzir negativne demografske trendove te usporedimo podatke s 2018. godinom, kada je izlaznost također bila visoka. Da birači u našoj Županiji nisu izašli u baš toliko velikom broju jasno je kada ostala mjesta usporedimo s Grudama, u kojima su izbori provedeni regularno. Na temelju navedenih podataka, možemo zaključiti kako je neregularan  10.451 glas. Čini se da je nekim zastupnicima dozvoljeno ući u skupštinske klupe bez potpore birača. Naravno, da ti isti zastupnici trebaju vratiti dug za takve ustupke. Od 9 zastupnika 'oporbe' njih 7 se pridlužilo vladajućima. Ne znam koliko nisko ljudsko dostojanstvo i moral može pasti, ali mislim kako su jučer pomjerene granice", napisao je Tomislav Bandić koji je rekao da je glasački listić poništio jer trenutačni sastav Skupštine, a samim tim i liste za Dom naroda ne odražavaju volju naroda.

Iz Hrvatske republikanske stranke tvrde da je glasovanje za HDZ-ove kadrove protivno zaključcima vrha stranke te su pokrenuli disciplinski postupak protiv određenih osoba.

"Nakon objave službenih rezultata SIP-a, kao svaka ozbiljna stranka, radili smo analizu rezultata izbora. Prilikom analize ustanovili smo određene dekadencije i među našim kandidatima, te smo se zbog istog obratili SIP-u. Nakon što se SIP oglušio na naše zahtjeva pokrenuli smo disciplinski postupak protiv tih članova, o čemu nismo izlazili u javnost jer je to naša interna stvar. Nakon konstituiranja Skupština održan je sastanak Predsjedništva HRS-a gdje se donio jasan zaključak prema kojem HRS-ovi zastupnici u ŽŽH trebaju poništiti listić za izbor kandidata u Dom naroda, jer bi bilo kakvo drugo postupanje bilo izdaja naših birača. Na navedeni zaključak Predsjedništva HRS-a oglušili su se oni protiv kojih se vodi disciplinski postupak", kazao je za hercegovina.info Slavko Zovko, politički tajnik te stranke.

Zovko ističe da ga način glasovanja ne čudi te da su očito mnogi trebali vratiti dug na temelju čega su i ostvarili ovakav izborni rezultat.

"Što se tiče samog glasovanja 'oporbe' u Skupštini ŽZH za Dom naroda, ono je iznenađujuća samo onima koji ne znaju kako HDZ BiH funkcionira i kako je HDZ 1990 došao do izbornog rezultata do kojeg je došao. Ovim su oni samo vratili dug onima koji su im dobiveni izborni rezultat i omogućili. Aktivnom promatraču političkih prilika na hrvatskom političkom spektru u BiH je jasno da bi HDZ 1990 teško prikupio i onih 5000 potpisa za izlazak na izbore bez pomoći HDZ BiH, a ne da bi ostvario ovakav izborni rezultat. Tako da je sve ovo samo još jednom potvrdilo činjenicu da je HRS jedina i stvarna oporba HDZ-u BiH, a da su svi ostali u većoj ili manjoj mjeri kolaboracionisti", zaključio je tajnik 'Republikanaca', naglasivši da se HRS svugdje pokazao kao jedina oporba i da će bez obzira na broj zastupnika biti glas naroda.

Skupština Županije Zapadnohercegovačke u federalni Dom naroda šalje Milana Ševu, Ivanu Zrimšek Šaravanja, Tomislava Mandića, Ivicu Pavkovića te Miroslava Mitrovića.

Zanimljivo je da su tri zastupnika HDZ 1990 glasovala za kandidate HDZ-a, a ne za nositeljicu liste svoje stranke Antoniju Banožić.

Glasovanje u Skupštini ŽZH za izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH je pokazalo koliko istinskih oporbenih zastupnika ima, a koliko je onih koji pod krinkom oporbe surađuju s vladajućim HDZ-om i na račun povjerenja naroda ostvaruju osobne benefite.

Od Ivana Pušića nismo uspjeli dobiti komentar zašto bi oporbeni vijećnik glasovao za one o kojima njegova stranka tjednima bruji da su vršili nelegalne radnje na proteklim izborima. Osim telefonskog poziva, slali smo i pismeni upit kako je Pušić zatražio, no sve što smo od njega dobili bila je SMS poruka "da ćemo sukladno Zakonu o pristupu informacija dobiti pravodoban odgovor", stoji u odgovoru potpisanom od strane mr. agr. Ivana Pušića.

Njegov odgovor ćemo objaviti čim dobijemo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.