OPORBA U GV MOSTARA Marušićevo zemljište skočilo bi s 4 na 40 maraka, a nije mrdnuo prstom!

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Hercegovina.info prošli je tjedan poslala pismo svim vijećnicima u Gradu Mostaru uz molbu da ne glasaju za prostorni plan Mostara, u sklopu kojeg se poslovna zona Miljkovići širi na zemljište mutnog poduzetnika Nike Marušića. 

Danas vlast nije imala dovoljno ruku za dvotrećinsku većinu, a oporbeni vijećnici su podržali našu pozitivnu inicijativu. Ključno je bilo izuzeće Antonija Zelenike(HDZ BiH), koji je trebao biti 24 ruka za prostorni plan, no on je najavio da neće glasovati, budući da se jedan zahtjev u planu tiče obiteljskog zemljišta, no zapravo mu je sporan bio i dio oko pogodovanja Marušiću. Zanimljivo je i da se predsjednik GV Mostara Salem Marić(SDA) osjetio pritisnutim od strane našeg portala. Nije nam jasno kako se SDA može osjećati pritisnutom zbog poziva da se ne pogoduje Marušiću, no svakako nam je jasno kolika je koalicijska ljubav partnera HDZ i SDA. 

Još jednom prenosimo izlaganja vijećnika. Da se ne zaboravi:  

BOŠKA ĆAVAR (NAŠA STRANKA): 

Klub Naše stranke je donio odluku da ne podržavamo provođenje dokumenata izmjena I dopuna prostornog plana. Izmjenama i dopunama prostornog plana općine Mostar planira se i širenje poslovne zone Miljkovići na zemljištu u vlasništu investitora protiv kojeg je više osoba podnijelo prijave te je time postao predmet istrage TUžiteljstva. Podržavamo izmjenu prostornog plana općine Mostar kojom se brišu lokaliteti za izgradnju MHE na Buni, kao i na rijeci Drežanjki. Napominjem da je i predsjednik GV gospodin Salem Marić ranije izjavio kako svi predmeti koji se sudski procesuiraju ne trebaju biti predmet razmatranja GV Mostara. S obzirom na njegovu izjavu proširenje poslovne zone se ne treba razmatrati na sjednici GV dok je vlasnik zemljišta pod istragom. Stoga tražimo da se iz izmjena i dopuna prostornog plana briše proširenje poslovne zone Miljkovići.

SILVIO BUBALO (HRS): 

Ja sam siguran da prostorni plan ima i dobrih strana, ali ima i loših koji otvaraju mogućnost malverzacija i kriminala. Odmah ovdje moram dati podršku Boški, javno ću to reći, s prijedlogom da se briše širenje poslovne zone na Marušićevu zemlju. Zašto? Pa kao prvo vode se procesi, kao drugo sada bi mi ovdje trebali legalizirati, 4 feninga podignuti na 40 km, pretvarati nešto što je prodano kao poljoprivredno zemljište, predviđeno za dizanje vinograda, a na kojem u zadnjih 15-20 godina nijedan trs nije zasađen trebamo pretvoriti u poslovnu zonu. S 4 feninga na 40 maraka bez ikakva ulaganja i truda. Ne vidim kako to netko normalan može podržati. Poštujem vlast, imaju pravo da to rade, ali za mene to nije normalno.

SLAVEN BEVANDA (HRS): 

Kad saslušamo uvodničare izgleda da su naši poslovni planovi, ne samo u Mostaru prilagodba bespravnim graditeljima. Ono što nismo spriječili i riješili u prethodnom razdoblju sada legaliziramo. Nije problem legalizirati individualne i stambene objekte, nije problem legalizirati nešto što ne ugrožava izvorišta, vodotoke, putne komunikacije. Kolegica Boška je tražila brisanje, a ja bi molio pojašnjenje iz kojih razloga se postojeća prostorna zona proširuje na dijelove u KO Čula, koji su to razlozi u prostorno planskoj dokumentaciji toga proširenje, te opravdanosti, da čujemo i ekonomske razloge i razloge struke. Iz kojih se razloga ona sada širi na katastarsku općinu Čula, pogotovo imajući u vidu da je namjjena zemljišta na tom dijelu poljoprivredna. Za početak bio volio samo odgovor na to pitanje. Ja neću ovdje ulaziti u te kaznene prijave, pravnik sam i ne želim prejudicirati, i želim da mi se objane ekonomski i prostorno planski razlozi. Imam i jedno pitanje na koje bi volio da mi se odgovori. Je li na lokalitetu K.O Čula koji danas mijenjamo u poslovnu zonu započeta gradnja objekta na poljoprivrednoj površini. Je li započeta gradnja objekta proizvodnog već?

ARMAN ZALIHIĆ (SDP)

Neke su se stvari oko tog zemljišta dešavale na Županiji, što nas ne amnestira neke kaznene odgovornosti za stvari koje su se prije događale. Ovo je slijed stvari. Jedan dio posla je radila razina Županije, pa mi sad trebamo odraditi jedan dio na jedinici lokalne samouprave a sve je model spojenih posuda. Kako je došao taj gospodin Marušić do navedene zemlje i kako ju je kupio. Znamo da su iste političke strukture na razini Županije, to radile bez javnog poziva uz neke navode da eksploatira šumu, pa nakon toga mi dobijemo da zavšimo i da mu s 4 feninga dignemo vrijednost zemlje na 40 maraka. Kada sve to spojite u jedan slučaj, onda je se stvarno opravdano upitati postoji li za to neka odgovornost. Smatram da svaki vijećnik za sebe, ako je moralan i etički pristupa svom poslu i politici treba sagledati sve te činjenice i vidjeti radi li se ovdje o pogodovanju investitorima.

NAZIF DERVIŠKADIĆ (PMP)

Kad skinete bijeli mantil i dođete u Vijeće i počnu vam stizati poruke “jesam li kupljen od SDA i HDZ”. To su gluposti. Ja sam za napredak Grada Mostara i molim gradonačelnika da se ova točka vrati povjerenstvima na doradu. 

IRMA BARALIJA (NAŠA STRANKA)

Moram priznati da mi je jako zanimljivo da na samoj javnoj raspravi nije bilo tih silnih investitora koji bi nam ovdje obrazložili te silne ideje, kako će unaprijediti grad i slično. Imali smo dužu diskusiju o MHE, kamenolomu i ne znam da je bilo još što. I onda se najednom pojavljuje hrpa raznoraznih zahtjeva koji su odobreni, koji su došli u online formi, što je već podizalo sumnje, da bi nekoliko dana pred sjednicu dobili mail(opa. Hercegovina.info) o kojem se govori već sat vremena. U svemu tome sada iz izlaganja direktora saznajemo da vi koji prezentirate ovaj plan nemate uvid, ili informaciiju o ovim predmetima o kojima mi danas trebamo glasovati.

SALEM MARIĆ (SDA) polusatno izlaganje o hercegovina.info (dio)

Moram reći da sam razočaran diskusijom. Nažalost ovdje su se danas svi vijećnici oporbe fokusirali na dva predmeta, jedan je poslovna zona Miljkovići i ime koji se sepominje u javnosti, a drugi je Majdan Kuti. Odgovorno tvrdim i poznat sam kao takav, da svoja stajališta iznosim javno, bez ičijeg pritiska, bez ičijeg ubjeđivanja. Ali podleći pritisku, mi izabrani vijećnici u GV Mostara po meni je naš poraz. Čijem pritisku!? Medijskom pritisku i nekom linču. Isti ti mediji i mene stalno stavljaju na odstrel, da radimo nezakonite radnje, da se donose u nezakonite odluke, pa čak ulaze i u privatne neke stvari. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.