NEMA PRTLJANJA BROJ 2 - Ni Šetke nisu izbačene, obitelj zahvalna medijima

deložacija, Šetka, Mostar, Smoljo, deložacija, Šetke
Hercegovina.info

Obitelj Šetka ostaje u svom stanu, a deložacija je odgođena za neki drugi put. Dvije deložacije u par dana u Mostaru govore koje su pravne zavrzlame napravljene 1999. godine u Mostaru, kada su Mostarcima prodavani ili za kompenzaciju davani stanovi, na koje, ispostavit će se kasnije, netko ima stanarsko pravo. Vlasničko pravo, činjenica da ste kupili, ili odradili stan u kojem živite, kao što je to slučaj obitelji Šetka, ne jamči vam u Mostaru da nećete završiti na ulici.

Pravo i pravda rijetko su povezani, no pod medijskim pritiskom dogodi se često pravda. Obitelj Šetka pozvala nas je jučer da dođemo i na njihovu deložaciju. Danas su medijima zahvalni. 

"Hvala vam, utjecali ste da se sve ovo dobro završi, svaka vam čast", kazali su članovi obitelji medijima nakon što su predstavnici ministarstva i policija napustili stan. Deložacija je odgođena. 

Vlasnik stana kaže da već pola godine ne spava, i kako će, ta ne radi se o sto maraka, koje bi halalio, već o mnogo više. Imao je građevinsku tvrtku i radio na ovoj zgradi, te zaradio stan iz kojeg tjeraju njegovo praunuče od dvadesetak dana. U više navrata je nervozno lupao na vrata, dok izvršitelji deložacije nisu otišli. 

U Mostaru nema političkog, pa čak ni građanskog aktivizma kao recimo u Hrvatskoj, gdje predstavnici stranaka, ili aktivisti barem nazoče deložacijama. Tako je ovo druga deložacija u par dana u Mostaru gdje osim predstavnika medija, te onih koji trebaju biti izbačeni na ulicu, i izvršitelja deložacija, ne nazoči ni predstavnici vladajućih ni oporbenih stranaka. 

Bosna i Hercegovina je očito zemlja u kojoj se politika bavi sobom, a narod se o sebi zabavio.