OPET ISTO IME Sudac Branko Perić odbio potpisati presudu Fadilu Novaliću

Novalić Perić
Raport

Sud BiH napisao je i otpremio prvostupanjsku presudu u predmetu "Respiratori", u kojem su osuđeni bivši premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.

Član Sudskog vijeća

Za pisanje presude bio je zadužen član sudskog vijeća Goran Radević, koji je prema informacijama Avaza, kako je i najavio, strankama u postupku dostavio do 30. lipnja.

Radević je, podsjećamo, s obzirom na to šta se sve događalo tijekom ovog postupka i izdvojenog mišljenja suca Branka Perića, što je usložnilo sami postupak, tražio dodatno vrijeme za pisanje presude, što je bilo i uvaženo.

Kako se saznaje presuda ima više od 450 pisanih stranica.

No, ono što je skandalozno, presudu je odbio potpisati predsjedatelja sudskog vijeća u ovom predmetu Branko Perić.

Po proceduri, Perić je zadužen da presudu potpiše, ali je to odbio. Sud je morao reagirati, nakon čega ju je potpisao član sudskog vijeća Braco Stupar.

Prema informacijama "Avaza", Perić je kao razlog za odbijanje presude naveo da je ona nastala preglasavanjem i da to "nije njegova presuda".

Inače, Perić je nakon izricanja presude pročitao izdvojeno mišljenje što nije sudska praksa te je protiv njega podnesena disciplinska tužba.

Osim toga, Perić je nedavno teško napao državne tužitelje i Avaz.

Prvostupanjskom presudom, podsjećamo, Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

Mora vratiti 690.000 KM

Optužena Jelka Miličević oslobođena je svih optužbi Tužiteljstva.

Prema prvostupanjskoj presudi, "Srebrena malina", čiji je vlasnik Hodžić, mora platiti kaznu od 200.000 KM, a Hodžić, kao odgovorna osoba, mora vratiti 690.000 KM.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja.

Do kraja godine

Inače, kada stranke u postupku, Tužiteljstvo BiH i obrana, bit će uložena žalba, tako da bi drugostupanjska presuda u ovom predmetu trebala biti poznata najvjerojatnije do kraja godine.