OPĆINSKI SUD MOSTAR Dekan Trgo umirovljen nezakonito, imate ga vratiti na posao

Adil Trgo i Alena Huseinbegovic

Općinski sud u Mostaru prije dva dana je donio prvostupanjsku presudu da je rješenje kojim rektorica Univerziteta u Mostaru Alena Huseinbegović umirovljuje dekana Adila Trgu nezakonito i da ga se ima poništiti i dekana vratiti na posao, konkretno na radno mjesto nastavnika, odnosno redovitog profesora, koje je prethodno obavljao. 

Pod točkom 4 presude sutkinja utvrđuje da je rektorica povrijedila tužiteljevo pravo na jednako postupanje, postupivši prema njemu nepovoljnije nego prema drugim nastavnicima, jer je ovaj prethodno iskoristio svoje pravo na izražavanja kritičnog mišljenja. 

adil trgo presuda

U presudi se rektorici zabranjuje da prema tužitelju pri angažmanu u nastavi nastupa nepovoljnije nego prema drugim nastavnicima te da mu se naloži da do kraja akademske 2023/2024. omogući tužitelju obavljanje funkcije dekana i nastavnika.

Radi se o prvostupanjskoj presudi, na koju se Univerzitet može žaliti i Trgi uzeti dodatno vrijeme, budući da u rujnu ove godine uistinu i ispunjava uvijete za mirovinu. 

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Adil Trgo obraćao se našoj i još nekim redakcijama, nakon što je i fizički spriječen da radi svoj posao i bio meta policijskih organa. 

Univerzitet ga je umirovio, te mu zaključao kabinet, a potom ga prijavio za obijanje istog. Tvrdili su da Trgo ima 42. godine radnog staža. Trgo je pak tvrdio da ima nešto više od 39 godina staža, a da je u sve prste uplela politika, konkretno SDA. 

Sud je presudio u dekanovu korist, što mu je sigurno pričinilo zadovoljstvo, no gorak okus u ustima će na koncu ostati, ako ne bude izrečena i mjera da se dekan vrati na posao, jer će izgubiti vrijeme. 


 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.