Općina Ravno kupuje limuzinu vrijednu više od 65.000 maraka

Općina Ravno kupuje limuzinu vrijednu više od 65.000 maraka
Ilustracija/BIRN

Općina Ravno, koja, prema podacima na njihovoj službenoj stranici, ima ukupno 1.391 stanovnika, nabavlja novu, crnu metalik limuzinu za potrebe Ureda načelnika ove općine u vrijednosti od 65.000 KM bez PDV-a, iako, prema mišljenju stručnjaka, jeftiniji automobil može ispuniti sve tražene zahtjeve, piše BRIN BiH.

Općina Ravno traži crnu metaliziranu limuzinu, s dizelskim motorom, dok od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba posjedovati vanjska osvrtna ogledala, elektro podesiva i grijana, s automatskim zatamnjenjem na vozačevoj strani, multifunkcijski kožni upravljač, tvornički ugrađen radionavigacijski uređaj s ekranom osjetljivim na dodir, bluetooth interface za mobilni telefon, tekstilne prostirače naprijed i nazad, kao i putno računalo te automatski trozonski klima-uređaj.

Kako je navedeno na njihovoj stranici, ova općina sveukupno broji 1.391 stanovnika u 55 naseljenih mjesta.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala objašnjava da same specifikacije nisu toliko sporne, ali da jeste vrijednost automobila, s obzirom da je riječ o maloj općini. Kako kaže, do sada su veće općine nabavljale luksuzna vozila, ali sada su to počele činiti i općine s manjim brojem stanovnika, za koje je upitno za što će takav automobil uopće koristiti.

“Jedan skromniji, pristupačniji automobil može ispoštovati sve zahtjeve svih službenika na svim razinama, a kamoli općinskih načelnika ili službi”, kaže Ožegović.

Napominje da je vrijeme pandemije koronavirusa, ali kao da općine širom BiH nije pogodila ova pandemija, nego “pandemija luksuza”, jer sve razine vlasti uopće ne štede niti se posvećuju borbi protiv nastupajuće pandemije, već kupuju luksuzne robe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit BIRN-a BiH putem e-maila zašto se u jeku pandemije kupuje ovako skupo vozilo, sa službene e-mail adrese Općine Ravno je odgovoreno “zato”, a na pitanje je li kupovina opravdana odgovoreno je “da”.

Općina Ravno o nabavci vozila

Iz Općine su također poslali Odluku o nabavci stalnog sredstva – putničkog motornog vozila, koju je donijelo Općinsko vijeće Ravno na drugoj sjednici, održanoj 20. svibnja ove godine, te Odluku o prodaji putničkog motornog vozila, koje već imaju u posjedu, s početnom cijenom 14.500 konvertibilnih maraka (KM).

Rok za podnošenje prijava na ovaj tender je 28. srpnja.

Prema podacima Baze službenih automobila – u kojoj BIRN BiH monitorira sve nabavke u vezi s automobilima – institucije i javna poduzeća su tijekom 2020. godine potrošile gotovo pet milijuna maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila. Najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 milijuna maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.